Datinile şi tradiţiile de Crăciun şi Anul Nou, reînviate

Data publicării:
festival datini

Peste 350 de persoane, de la copii şi până la oameni trecuţi de vârsta a treia au îmbrăcat portul popular, ori alte costume specifice pentru a-i colinda şi a-i ura pe gălăţeni.

Paul Buţa - referent Centrul Cultural ''Dunărea de Jos'' Galaţi: "Scopul este de a promova tradiţia şi, în primul rând, aceste colinde şi obiceiuri legate de sărbătorile de sfârşit de an".

Moşoii au trecut Dunărea şi au venit la Galaţi din judeţul Tulcea. Îmbrăcaţi în piei şi blană de animale, cu feţele acoperite de măşti din cătrună, şi împopoţonaţi cu zorzoane şi clopote la brâu, moşoii şi moşoicuţele umblă şi joacă, în noaptea de Crăciun, pe fiecare stradă din sat.

"La noi în comună, în comuna Luncaviţa se practică în fiecare an, de Crăciun acest obicei pentru alungarea spiritelor rele" a spus un participant.

Şi vasluienii vor să păstreze viu obiceiul colindatului.

"Capra, ursu, cu colindul, cu buhailu, o să vedeţi şi dumneavoastră. Miresele, căiuţii, irozii, jienii, multe, foarte multe tradiţii sunt. Noi ducem mai departe tradiţia părinţilor, a bunicilor" a spus alt participant.

Grupul Colindiţa din Galaţi a urat şi a purtat cu mândrie costumul popular moldovenesc.

"Costumul meu este alcătuit din maramă, cămaşă, catrinţă, subpoală, brâu şi trăistuţă" şi-a prezentat ţinuta o tânără.

Gălăţenii s-au adunat în număr mare pentru a admira spectacolul oferit de cele 21 de ansambluri folclorice.

"Cel mai mult mi-au plăcut Căluşarii, au fost cei mai deosebiţi" a spus un gălăţean.

"E minunat. Îmi place. Să dea Dumnezeu să se menţină tradiţiile astea frumoase ale noastre. Copiii aceştia, mă uitam că dansau cu atâta pasiune... Mi-a plăcut, foarte frumos!" a spus încântat alt localnic.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou ''Tudor Pamfile'' este deja la cea de-a 23-a ediţie şi anunţă în fiecare an debutul sărbătorilor de iarnă.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri