Ia, serbată de gălăţeni

Data publicării:
ie la primarie

Vedeta expoziţiei a fost o ie unicat, cusută la începutul secolul al 19 lea. Ea face parte din colecţia de ii a Muzeului Bucovinei.

Maria Cruşnischi, muzeograf Muzeul Bucovinei: "Aceasta este o cămaşă tip poncho, cum vă spuneam, decorul este floral. Se poartă în zona etnografică Rădăuţi".

Carte de identitate pentru cultura poporului român, ia diferă de la o zonă etnografică la alta, având diverse tehnici de realizare precum şi motive decorative diferite.

Sonia Antohe, muzeograf: "Ia sau cămaşa tradiţională pentru români reprezintă o adevărată carte de identitate a culturii şi civiliaţiei româneşti".

Paul Buţa, meşter popular: "Trebuie să preţuim ia pentru că include mesaje din trecut, foarte multe simboluri care vorbesc despre identitatea noastră, despre gustul pentru frumos al ţărancei românce de când lumea şi pământul".

Vizitatorii expoziţiei intitulată "Ia, simbol al culturii şi creativităţii româneşti", au admirat ii şi cămăşi tradiţionale cusute sau ţesute, din toată zona Moldovei.

"Pentru mine ia este un obiect de istorie în primul rând. Se spune că Regina Maria aprecia foarte mult aceste ii" spune un gălăţean.

"Este elementul care ne reprezintă şi acasă şi peste hotare" explică alt localnic.

Şi angajatele Primăriei din Galaţi au celebrat Ziua Universală a Iei.

Dorina Tatu, consilier principal Primăria Galaţi: „Este autentică. Se vede că e borangic şi o port cu drag."

E frumos. Parcă suntem din nou români. Încercăm să redevenim români" spune un gălăţean.

„Cu ani în urmă erau brigăzi artistice, era de 1 mai, la 23 august se defila cu ii, costume naţionale" povesteşte al localnic.

Ziua Universală a Iei se sărbătoreşte pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea Sânzienelor sau a Sfântul Ioan de Vară.

Reporteri: C Mazilu/ M.Brazdeş

Operatori: L. David/M.Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri