Aparat absolut necesar pentru pacienți, nefolosit din cauza birocrației

Data publicării:
aparat recuperare

Cu acest aparat, folosit în special în cazuri de osteoporoză, ar putea fi testaţi 70 la sută dintre pacienţii care ajung la Recuperare. Însă, în loc să fie folosit la capacitate maximă, dispozitivul pentru care spitalul a plătit din bugetul propriu aproape 50.000 de euro zace nefolosit într-o încăpere de la etajul unu al unității în aşteptarea avizului de funcţionare.

„Au intervenit costuri suplimentare privind reamenajarea, privind întocmirea autorizaţiei de funcționare, foarte, foarte greu am obţinut de la CNCAN Bucureşti documentele necesare pentru obţinerea autorizaţiei, iar acum avem promisiunea ca, în cel mult o săptămână, să primim şi autorizaţia pentru a putea funcţiona şi a nu mai trimite pacienţii în alte secţii,” a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi. 

Specialiştii spun că osteodensitometrul este performant şi, în numai două minute, ar putea fi testată densitatea osoasă a bolnavilor.

„Adresabilitatea lui este foarte mare, ţinând cont de faptul că aici vin paciente din majoritatea secţiilor de la noi din spital şi e un aparat performant care poate face scanarea pe zona lombară, pe zona şoldului,” a explicat Lucian Dan, bioinginer medical. 

Pentru că singurul aparat de acest tip din spital nu poate fi folosit, bolnavii sunt direcţionaţi către alte clinici.

„Este un lucru regretabil, este foarte greu pentru oamenii care sunt bolnavi şi mai ales pentru care sunt mai în vârstă şi au o mobilitatea foarte redusă. Am plecat de aici, trebuie programare, ajungi la cabinet, revii după o zi, îți dă răspunsul, este mult mai greu,” povestește o pacientă. 

Pacienții sunt nemulțumiți și că, dacă merg la alte clinici, trebuie să plătească.

„50 de lei pentru coloană şi 50 de lei pentru bazin. Deci, indiferent unde ai durerile mari şi descoperă, atâţia bani plăteşti. - E o sumă mare? E, e, pentru pensionari e mare,” spune o altă pacientă. 

Anual, la Spitalul de Recuperare din Iaşi ajung 22.000 de pacienţi din toată Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri