BACĂU. Indemnizațiile de la stat se acordă și după moarte

Data publicării:
au 20incasat 20bani 20dupa 20moarte-33407

Una dintre ilegalitățile descoperite a fost la Huruiești unde moștenitorul unei persoane cu handicap care a decedat în 2010 a continuat să-i încaseze indemnizația.Petru Secară, secretar comuna Huruiești: ”Apare în sistem cu dosarul de indemnizație. Nu pot să-mi explic, i-am spus și domnului consilier, nu pot să-mi explic cum.”

În comuna invecinată, inspectorii sociali au depistat alte nereguli.Teodor Agachi, coordonator Inspecția Socială Bacău: ”Am gasit un CNP eronat, pe care îl aveau două persoane cu același nume. În baza de date apărea decedată una din ele, într-adevăr eradecedată cea care nu primea prestație, iar cea care era vie și nevătămatăprimea prestație.”

”Neavând susținători legali care să anunțe decesul, indemnizația a fost virată în continuare în contul persoanei cu handicap, dar nu a fost ridicată, banii acumulându-se în cont” (Diana Pozanarea, dir. SPSA Bacău)

Erorile sistemului nu lipsesc nici la oraș. În Bacău , inspectorii au descoperit că în conturile unei persoane cu handicap decedate în 2011banii au fost virați, fără probleme, în fiecare lună.Diana Pozanarea, directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala Bacau: ”Neavând susținători legali care să anunțe decesul, indemnizația a fost virată în continuare în contul persoanei cu handicap, dar nu a fost ridicată, banii acumulându-se în cont. Urmează ca instituția noastră să facădemersurile necesare pentru ca suma acumulată în cont să fie recuperată.”

Conform legii, atât familia cât și instutuțiile statului sunt obligate săanunțe orice modificare survenită în starea fizică, psihică sau socială apersoanei cu handicap.Teodor Agachi, coordonator Inspecția Socială Bacău: ”Eu vin după trei ani de zile și descopăr că a primit 3 ani de zile bani și trebuie să-i dea înapoi toți odată. Și atunci nu știu ce poate să vândă săracul om ca să-și plătească datoria. Nu știu dacă-i chiar săracmai ales că știe ce a făcut.”

Controalele au demarat la începutul acestei luni, însă vor continua și înperioada următoare. Până acum, din cele 30 de dosare verificate, jumătateau fost găsite cu nereguli. Prejudiciul se ridică la 20.000 de lei, bani pe care moștentitorii celor decedați, sunt obligați să-i restituie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri