Bani recuperaţi din facturile umflate. 150 de familii au primit înapoi banii plătiţi în plus la căldură

Data publicării:
repartitor calorifer

Facturile aberante plătite deja de aproape 200 de familii branșate la sistemul centralizat au apărut după ce unii președinți de asociații au decis să îi scutească de la orice cheltuială pe locatarii cu centrală termică deși legea spune că aceștia trebuie să achite o cotă parte pentru spațiile comune.

„Vorbim de subsol, de caloriferele de pe casa scării, de la spălătorie sau uscătorie, acolo unde acestea există, şi coloanele verticale ce traversează toate apartamentele. Aici vorbim de părţi comune. E vorba de nişte costuri ce trebuie repartizate între toate apartamentele dintr-un condominiu,” a explicat Ana Maria Icătoiu, director comercial la Dalkia Termo Iaşi.

Banii vor fi recuperați, dau asigurări autoritățile. Mai precis, sumele încasate în plus vor fi scăzute din facturile lunilor următoare. Oamenii au plătit facturi și cu 200 de lei mai mari. Ion Vasile, de exemplu, care locuiește într-un bloc din centrul Iașiului, are de recuperat aproape 600 de lei plătiți în plus în cele 3 luni de iarnă.

„Niciun inginer care ştie cât de cât să calculeze nu poate să zică că s-a consumat, când afară erau, nu ştiu, minima a fost minus şase grade, s-a consumat de 750 de lei, adică trei giga la un apartament,” spune bărbatul. 

Mai mult, cei prejudiciați spun că, deși facturile au fost mari, au înghețat de frig în apartamente. Pe de cealaltă parte, reprezentanții Primăriei susțin că erorile pleacă de la președinții de asociații.

Deocamdată au fost recalculate facturile pentru aproape 200 de familii care își vor recupera prejudiciul. În plus, în urma controalelor s-au descoperit mai multe nereguli care trebuie, de asemenea, remediate.

„Sunt peste 500 de cazuri în care s-a constatat o modalitate abuzivă, împotriva legii, de împărțre a costurilor cu energia termică. Noi nu am spus decât un lucru. Dacă legea spune că se aplică într-un fel atunci așa se aplică și se aplică peste tot la fel. Nu putem lăsa ca legea să se aplice după bunul plac,” a declarat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iași.

Președinții care au greșit vor calcula în continuare facturile pentru că nu pot fi sancționați. Singura soluție aflată la îndemâna locatarilor pentru a nu mai plăti ceea ce nu consumă este să schimbe președintele. Cum se poate face acest lucru? Explică Dumitru Bucur, președinte al Grupului Asociațiilor de Proprietari: „În primul rând trebuie să fac un comitet de iniţiativă. O să trebuiască să fac un tabel în care să semneze 20 la sută din locatarii care sunt din asociaţia respectivă ca să poată genera o şedinţă.” 

Reprezentanții societății care distribuie agent termic în Iași lucrează la un manual din care cei care administrează unul sau mai multe blocuri să știe cum să facă acest lucru fără să creeze prejudicii locatarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri