Medicii amenință cu greva pentru salarii decente 

Data publicării:
astarastoae

Propunerea Ministerului Sănătății este de neacceptat, consideră Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România. Prin urmare, medicii se pregătesc de grevă.

„3-4% la un venit de 800 de lei reprezintă, cum am şi declarat, suta de lei pe care Ceauşescu o promitea la toată populaţia României în decembrie 1989. În continuare am anunţat, nu dorim să ajungem acolo că etapa următoare este greva generală, după care urmează demisiile, momentul în care vom declanşa celelalte acţiuni îl vom stabili noi în funcţie de rezultatul negocierilor. Nu suntem absurzi dar, în acelaşi timp, nici nu acceptăm să fim aburiți,” a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Claudia este rezidentă în anul doi şi se specializează în medicina de urgenţă. Salariul abia îi ajunge să trăiască de la o lună la alta: „Este greu, trebuie acoperite atât partea pregătirii noastre, materialele, şi toate costă foarte mult, plus viaţa de zi cu zi,” povestește tânăra. Iar în situaţia ei sunt sute de alţi colegi.

Medicii cer, pe lângă mărirea salariilor, să fie garantată independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat. Mai mult, vor să fie consultată Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură care se ia în acest domeniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri