Medicii de familie, somați să returneze banii pe rețete eliberate fără justificare

Data publicării:
reteta

Un sfert din cei două mii de medici de familie din Iași sunt acum buni de plată pentru că au eliberat rețete fără justificare. Raportul Curții de conturi arată că fiecare în parte trebuie să dea înapoi statului sume de până la 8 mii de lei. Cei mai mulți au depus contestație.

„În urma auditării Curţii de Conturi Bucureşti şi Camerei de Conturi Iaşi s-a stabilit imputarea contravalorii prescripţiilor medicale furnizorilor de servicii medicale. Încă nu au fost soluţionate contestaţiile,” a declarat Monalisa Artenie, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Medicii de familie explică motivele pe care le-au avut în momentul în care au eliberat reţete unor pacienţi internaţi care în mod obișuit trebuie să primească tratament în spital.

„La momentul în care am eliberat reţeta avându-l în faţă nu am putut să mă gândesc că este internat iar el, pacientul, nu a declarat acest lucru. Sunt internări care s-au făcut nu cu biletele noastre de trimitere,” a declarat Tania Bernstein, medic de familie.

Principalul motiv este însă acela că pacientul internat pentru o anumită afecţiune nu primeşte în spital decât medicaţia pentru respectiva boală nu şi pentru cele asociate. Acest fapt este confirmat şi de pacienţi. „M-am dus cu pastilele mele. Nu mi-a dat nici o pastilă acolo, nimic,” a spus un pacient.

Dacă medicii nu ar elibera reţete ieşenilor de pe patul de spital atunci aceştia ar trebui să-şi cumpere tratamentul la preţ întreg. Oamenii spun că în raport cu venitul lor, acest lucru ar fi imposibil.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate îi asigură pe medicii de familie că în cel mai scurt timp vor rezolva contestaţiile şi le vor comunica rezultatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri