Moș Crăciun vine cu tramvaiul la Iași. Studenții de la Arte desenează drumul Moșului din Laponia la cei mici 

Data publicării:
tramvai pictat 1

16 studenţi, de la Universitatea de Arte George Enescu, au la dispoziţie o săptămână şi 25 de kilograme de vopsea să picteze tramvaiul lui Moș Crăciun. Aşa cum era de aşteptat, călatoria ilustrată începe la Polul Nord.



Silviu Teodor-Stanciu, coordonatorul proiectului tramvaiului pictat, explică desenul realizat de studenți: "Personalizarea tramvaiului lui Moş Craciun are, în spate, o poveste după cum urmează: Fabrica lui Moş Crăciun din Laponia. Se observă porţile cu cei doi spiriduşi care îi întâmpină pe călători."


Drumul Moşului până la Iaşi nu este lipsit de peripeţii. Acesta trece, cu sania, printr-un portal ce desparte lumea de poveste de cea reală. Ajunge apoi într-o căsuţă de ţară, unde cei mici aşteaptă cu nerăbdare cadourile sub bradul frumos împodobit. Călătoria se încheie când Moşul ajunge în oraşul celor şapte coline.

"Sania lui Moş Crăciun a ajuns la destinaţie. Este vorba de oraşul nostru. Tramvaiul este personalizat pentru Iaşi. Se observă silueta Palatului Culturii, a  Bisericii Sfântului Nicolae Domnesc, a Mitropoliei, a Palatului Braunstein," explică Silviu Teodor-Stanciu.

Ca să dea gata la timp povestea moşului, cei 15 studenţi lucrează câte opt ore pe zi. Cu pensula, dar şi cu ajutorul unor unelte speciale, tinerii reuşesc să dea viață personajelor atât de iubite de copii.



Ioana Boroş, studentă Universitatea de Arte George Enescu: "Eu acum termin scena mea propriu-zisă, omul de zăpadă şi renul, şi acum retuşez, fac zăpada." Întrebată de ce s-a implicat în acest proiect, studenta răspunde: "Datorită faptului că îmi doresc să fac copiii fericiţi de Crăciun."



O altă studentă, Georgiana Chiriac, este de părere că, implicarea în proiectul tramvaiului lui Moş Crăciun, este de bun augur: "Mi se pare foarte interesant şi creativ totodată. Ne permite să ne folosim creativitatea."

Mihai Cazamir, de asemenea student la Universitatea de Arte George Enescu, explică tehnicile folosite: "Diferite tehnici precum şablonul, care a fost suflat cu spray pentru grafitti. Forma este finalizată, iar acum voi dezlipi să observ ce a ieşit. În mare, aceasta este forma fulgului."



Tramvaiul lui Moş Crăciun va fi pus în circulaţie pe 15 decembrie.

"Sperăm ca vagonul, în final, să arate aşa cum le-ar place ieşenilor, până pe data de 15 decembrie atunci când îl vom scoate la stradă pentru a se plimba pe străzile oraşului," spune Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi.

Cei care  vor călători în ziua lansării, cu vagonul lui Moş Crăciun, vor avea parte și de un recital de colinde susţinut de un cor de copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri