Protest în Bacău după ce preotul care slujea într-o comună de peste 30 de ani a fost schimbat

Data publicării:
PROTEST EPISCOPIE

Timp de aproape patru ore localnicii veniți din comuna Sărata, județul Bacău, au protestat în fața Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, nemulțumiți că preotul pe care îl cunosc de trei decenii nu mai are voie să slujească în parohie de aproape o lună.

”Ei au nevoie de preoți care aduc bani mulți la biserica nu preoți care nu iau banii de la necăjiți.”

”Nu să negocieze, să ne explice ce s-a întâmplat și ce se întâmplă, dar, după părerea noastră, a tuturor şi a altora sunt interese la mijloc...”

”Noi nu ne dorim alt duhovnic, deci duhovnicul nostru este de 30 de ani şi îl dorim înapoi pentru că ne este duhovnic, şi ne-a învățat și ne-a respectat,” spun oamenii.

Preotul care a venit împreună cu enoriașii spune că nici măcar el nu cunoaște motivul care stă la baza schimbării. A primit o altă parohie în comuna Letea Veche, la 15 kilometri distanță.

”Știți dumneavoastră că la noi se pune problema de ascultare, de canonic,” explică Costache Zaharia, fost preot paroh în Sărata. 

Superiorii de la Arhiepiscopie au acceptat să stea de vorbă cu un reprezentant al protestarilor.

Gabriel Sechea, consilier parohial în Sărata: ”în loc sa fim puși față în față cu Prea Sfințitul, au venit doi, trei preoți. - Care este motivul? - Nu ne-a data niciun motiv.”

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului transmite într-un comunicat că decizia ține de unele reglementări interne: "La începutul lunii septembrie, la nivelul județului Bacău au fost efectuate 17 transferuri de personal bisericesc clerical (…) respectându-se Statutul pentru Funcționarea și Organizare a Bisericii Ortodoxe Române, Canoanele Bisericii Ortodoxe, hotărârile interne ale Centrului Eparhial, precum și legile în vigoare. Toate aceste hotărâri au fost înmânate preoților în cauză, între care și preotul de la parohia Sărata, preotul Zaharia Costachi, care și-a însușit-o și nu a contestat-o, însă nu a încredințat noului preot paroh credincioșii, spre păstorire, și nici inventarul, mobil și imobil.”

Tot în comunicatul Arhipepiscopiei se exprimă convingerea că protestul enoriașilor denotă o stare de neînțelegere a valorilor și tradiției ortodoxe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri