Un drum judeţean a fost transformat în drum comunal să poată primi finanţare 

Data publicării:
drumuri proaste

Aproape 700 de locuitori din satele Șendreni și Frăsuleni trag speranţa că, odată şi odată, drumul care trece prin satele lor va fi asfaltat. Ultima modernizare a avut loc în urmă cu 25 de ani, când a fost pietruit. De atunci, nicio schimbare în bine. Doar în rãu. Pietrişul s-a dus demult, iar oamenii sunt nevoiți să meargă acum prin noroaie. Nici cu mașina nu este mai ușor. 

"Sunt femei care au probleme, trebuie să nască, nu se poate intra, astă-iarnă era zăpadă, nu se putea intra, au fost cazuri când a venit salvarea la Şendreni şi nu putea intra, probleme. Cam în fiecare an merg la service, schimbă pivoţi, elemente de suspensie, amortizoare."

"Drumul e rău când plouă, stă apa pe el, trebuie reparat."

"Mă gândesc şi la maşină că o să fie foarte mult de schimbat la piese, dar încet, încet. Când plouã, când ninge e jale, asta este."

Nemulțumirile oamenilor sunt cunoscute și de edilul comunei. Aflat la al treilea mandat, primarul spune că a făcut zeci de solicitări ca să primească un milion de euro, cât ar fi nevoie pentru reabilitarea sectorului Șendreni-Frăsuleni-Sculeni, ce se întinde pe o distanță de 6 km, în zadar însă.

A găsit însă o ultimă soluție: să transforme drumul județean în unul comunal pentru că ar avea mai puține criterii de îndeplinit și ar obține mai ușor fonduri europene. Până acum, ca drum județean, a fost descalificat pe motiv că nu este suficient de circulat. 

"Încercăm să-l declasificăm, să-l transformăm în drum comunal și apoi să-l depunem pe viitorul exercițiu financiar al Uniunii Europene 2014-2020," a declarat Daniel Creţu, primarul comunei Victoria.

Și conducerea Direcţiei Județene de Drumuri este de acord să şteargã din pix drumul judeţean.

Daniel Minciună, şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi: "Din lipsa de fonduri, n-am reuşit sa facem noi nimic. Primăria poate accesa fonduri europene mai uşor decât noi şi atunci încearcă şi aceasta variantă."

Pe o mare parte din drumurile județene din Iaşi este greu de circulat. Din cei 1035 de km de drumuri județene, doar 540 de km sunt asfaltați. Restul sunt de piatră, beton sau pământ. Iar viitorul nu sună prea bine pentru locuitorii satelor din zonă pentru că o asfaltare nu e luată în calcul prea curând.

Anul trecut, în județul Iași s-a reușit modernizarea a numai 5 kilometri de drum. Trei km au fost reabilitați cu beton, iar pe 2 kilometri s-a turnat asfalt. Pentru perioada 2014-2020, Consilul Județean Iași are un masterplan prin care intenționează să reabiliteze peste 200 de kilometri de drumuri județene cu 117 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri