Animalele de companie, transportate doar în cuști. Prevederea este cuprinsă într-un proiect de modificare a Codului Rutier

Data publicării:
cusca animale

Iniţiatorii propunerii de modificare a Codului Rutier sunt mai mulţi senatori şi deputaţi, care au cerut ca animalele să fie transportate doar în condiţii speciale; adică ţinute într-o cuşcă.

„Se interzice conducătorului de vehicul să transporte animale sau păsări vii în interiorul acestuia, cu excepţia situaţiei în care animalele sau păsările sunt transportate în dispozitive speciale care să nu le permită deplasarea liberă prin vehicul", se arată în proiectul depus în Senat. 

"Dacă propunerea legislativă va trece, animalele de companie vor trebui transportate în cuşti speciale care nu le vor permite necuvântătoarelor să se mişte libere în interiorul maşinii. De curând însă, au apărut şi astfel de hamuri ajustabile care se potrivesc în jurul taliei animalului şi care, mai apoi, se ataşează la centura de siguranţă", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"- Noi pornim de la o idee foarte clară, de armonizare a legislaţiei româneşti cu toată legislaţia europeană, pe tot ce înseamnă aspectul rutier.
"- Credeţi că astfel vor putea fi evitate eventuale accidente de circulaţie provocate din cauza animalelor de companie?
- Exact", a confirmat Mihai Lupu, deputat PNL, coiniţiator al propunerii.

Boris este un câine din rasa Schnautzer pitic, în vârstă de un an, care a fost învățat să stea doar pe bancheta din spate a mașinii. Deși este dresat, stăpânul său vede cu ochi bune propunerea parlamentarilor.

"În faţă eu nu îl las, pentru că deranjează la condus şi poate provoca accidente."

"Personal nu văd niciun risc ca să ţii un animăluţ care are un kilogram şi jumătate, două kilograme, orice s-ar întâmpla. Aşa orice obiect care îl ţii, geanta, poşeta, orice chestie îţi poate provoca dezastru."

În magazinele de specialitate există diferite tipuri de cuşti pentru transport, în funcţie de dimensiunea animalului de companie. Preţurile pot să ajungă chiar şi la 1.200 de lei.

Potrivit poliţiştilor bihoreni, nu au fost înregistrate accidente provocate de animalele de companie aflate în maşini. Proiectul de modificare a Codului Rutier a fost depus la Senat la sfârşitul anului trecut şi va fi dezbătut în Parlament, după 1 februarie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri