BIHOR | Comună îngropată în noroi. Lucrările de canalizare au distrus drumuri din Paleu

Data actualizării: Data publicării:
sat noroi

Străzi îngropate în mocirlă, multă mizerie şi probleme cu maşinile. De asta au parte localnicii din comuna bihoreană Paleu, unde muncitorii şi utilajele care introduc reţelele de utilităţi au transformat şosele în drumuri de pământ pline cu noroi. Deşi termenul de finalizare era în primăvara acestui an, oamenii mai trebuie să înfrunte aceste condiţii cel puţin până anul viitor.

În urmă cu doi ani, când s-a mutat din Oradea în Săldăbagiu de Munte, Alexandru Nemeş nu şi-a imaginat că drumul prin localitate va deveni o adevarată aventură. Pietruită pe banii celor nouă familii din zonă, strada pe care locuieşte a fost pur şi simplu distrusă de muncitorii care introduc reţelele de apa şi canalizare. Maşinile trec cu greu prin marea de noroi.

"În două săptămâni de două ori nu am reuşit să îmi duc copilul la şcoală. Am rămas cu maşina împotmolit, acolo unde s-a săpat, pentru că s-a înmuiat pământul, pentru că nu a fost tasat după ce s-au băgat conductele", spune Alexandru Nemeş.

Locuitorii de pe strada cu probleme nu pot ieşi din case decât în cizme.

"Era pietruit; dacă mai era o groapă, o mai evitam, dar nu ca şi acum, că nu poţi trece", spune Ioan Balog, localnic din Săldăbagiu de Munte.

"Ne ţin în noroiul asta. Maşina e ruptă, spartă, copilul nu poate să meargă la şcoală, cu cizme de gumă umblăm; mă duc cu ele în maşină până la autobuz", povesteşte, cu lacrimi în ochi, Simona Nemeş.

În aceeaşi situaţie sunt şi alţi locuitori din Paleu, comuna de care ţine satul Săldăbagiu de Munte.

"De un an, comuna Paleu a devenit un adevărat şantier. Lucrările de introducere a reţelelor de apă şi canalizare aproape că au paralizat traficul în comună. Şoselele pietruite sau asfaltate de altădată au ajuns acum simple drumuri de pământ acoperite cu noroi, în timp ce în alte zone din localitate şoferii circulă doar pe o singură bandă", a aflat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

"Mizerie, murdărie. Drumul era într-o stare bună, era pietruit, şi acum e foarte prost", confirmă un localnic din Paleu.

Compania de Apă Oradea, cea care se ocupă de proiectul în valoare de peste 10 milioane de lei, trebuia să finalizeze lucrările în luna martie a acestui an. Explicaţia întârzierii:

"Motivele ar fi obiective precum lipsa unor avize din partea primăriei, a autorităţilor. Putem să spunem că lucrările vor fi finalizate la începutul anului viitor", a anunţat Renata Tripa, reprezentant comunicare al Companiei de Apă Oradea.

"Pentru canalizare s-a primit aviz, pentru apă nu. Nu s-au primit avize pentru toate porţiunile, pentru toate străzile odată", completează Miron Bar, reprezentantul firmei executante.

Acum două săptămâni, primarul de Paleu a fost destituit. Viceprimarul nu a vrut să discute despre situaţia lucrărilor.

Firma care execută lucrările a dat asigurări că va plăti refacerea drumului de îndată ce lucrările vor fi gata.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri