BIHOR. Tainele vracilor din Apuseni sunt păstrate la Poienii de Jos

Data actualizării: Data publicării:
poienii de jos

În judeţul Bihor, tocmai la poalele Munţilor Apuseni, există un sat în care localnicii au moştenit o îndeletnicire veche de când e lumea. Oamenii au învăţat tainele plantelor medicinale pe care le prelucrează, transformându-le în ceaiuri, tincturi şi alifii ce iau drumul marilor oraşe din ţară pentru cei care cred în proprietăţile lor tămăduitoare. Pentru aceştia, lunile de vară sunt cele mai aglomerate pentru că este sezonul în care se găsesc cele mai multe ierburi folosite pentru leacurile naturale.

În Poienii de Jos aproape ca nu exista familie care să nu deţină secretul plantelor tămăduitoare. Pentru oamenii de aici, timpul se învârte în jurul acestora de cum răsare soarele, până apune; mai abitir acum, în plin sezon cald, când plantele sunt din abundenţă. Ca să aibă din ce să prepare leacurile, sătenii o iau la pas pe câmpuri, dealuri sau chiar pe crestele munţilor în căutarea ierburilor cu proprietăţi miraculoase.

Ionuţ Ţirban a moştenit pasiunea pentru plantele medicinale şi afacerea clădită cu multă trudă de bunici şi apoi de părinţii săi. Tânarul o duce mai departe, dându-şi seama că vatra strămoşească îi oferă o şansă uriaşă să-şi câştige traiul fără să fie nevoit să ia drumul străinătăţii. Ştie rolul şi rostul fiecarei plante pe care o foloseşte ca să prepare alifii, ceaiuri şi tincturi după reţele vechi de când lumea.

"Este o afacere de familie, vreau să o duc mai departe şi chiar pun suflet la ceea ce fac. De mic părinţii mei m-au dus cu ei la cules pe munte, pe dealuri, pe văi şi am prins aşa, mi-a intrat în sânge. Ştiu în mare parte toate plantele medicinale, am şi citit, am studiat, am învăţat de la bunici, de la părinţi", povesteşte fitoterapeutul.

Lunile de vară sunt cele mai aglomerate din an pentru cei care se ocupă cu procesarea plantelor medicinale. În această perioadă, ierburile trebuie culese, sortate, uscate şi apoi prelucrate.

"De exemplu, eu astăzi am venit pe munte să culeg plante, ceilalţi o duc acasă, o selectează, o taie bucăţi, o pune la uscat. Şi tot în sezonul ăsta le ducem şi la piaţă, la fel şi fel de evenimente, la târguri", spune Ionuţ Ţirban.

Atunci când prepară leacurile naturale, Ionuţ este supravegheat de bunica lui care timp de cinci decenii a vândut, în toate colţurile ţării, sănătate la pachet. Elisabeta Mihuţa povesteşte cu nostalgie că a deprins tainele plantelor medicinale încă din copilărie, iar în timp, îndeletnicirea aceasta s-a transformat într-un mod de viaţă.

"Mama mă ducea de mică şi mă trimitea şi cu vaca şi îmi dădea şi traista: să nu vii fără pătlagină, că este peste tot. Pătlagina, scrie în carte - că ea citea bine - zice: "pătlagina, mamă, toată lumea te calcă în picioare şi nu ştie că-şi calcă sănătatea."

Pentru ca afacerea să fie în regulă, Ionuţ şi familia lui s-au adaptat legislaţiei actuale şi au înfiinţat o întreprindere individuală. Spaţiile de procesare au fost autorizate, iar produsele avizate.

"Facem nişte buletine de analize anual, la Oradea, şi în urmă cu trei ani de zile am obţinut şi de la Bucureşti, de la Ministerul Sănătăţii, IBA Bucureşti - am primit un aviz prin care putem să comercializăm în "plafare", în drogherii, în puncte turistice", spune Ionuţ.

Cea mai mare mulţumire, spun vracii din Poienii de Jos, este aceea că oamenii care le cumpără produsele recunosc că au şi rezultate.

"Au dat rezultate extraordinare şi lucrul acesta ne mulţumeşte. Avem o satisfacţie interioară care ne determină să mergem în continuare cu aceste plante medicinale pe care Dumnezeu le-a lăsat la îndemâna noastră, a oamenilor", spune Liviu Condure, fitoterapeut.

În acest moment, exista în jur de 30 de localnici înregistraţi ca persoane fizice autorizate care au ca obiect comerţul cu plante medicinale.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri