BIHOR | Tupeu de hoţ. În Tileagd, vagoanele-cisternă sunt atacate chiar în timpul zilei

Data publicării:
hoti combustibil

Scene rar văzute au fost surprinse de o echipă Digi24 Oradea într-o localitate din Bihor. Mai multe persoane atacă din mers și fură combustibil din trenurile care transportă benzină şi motorină. Hoţii folosesc inclusiv minorii, ca să nu răspundă penal pentru faptele lor. Furturile au loc ziua în amiaza mare, iar infractorii par să nu se teamă de nimeni.

Discuţie reporter - suspecţi:
"- Ce faceţi cu găleţile?
- Mergem la furat.
- Ce furaţi?
- Motorină!
- De unde?
- De aici, din vagoane.
- Ziua, la amiaza mare?
- Da, da!"

Sute de litri de motorină ori benzină sunt furaţi în doar câteva clipe din trenurile cisternă care ajung în comuna Tileagd, la depozitul unei companii de distribuție a produselor petroliere. Un localnic a văzut cum acționează hoții și a filmat jaful.

"În fiecare zi şi în fiecare noapte, când partida de manevră a depozitului scoate vagoanele goale în gară, cetăţenii de etnie romă (...) aşteaptă la poartă şi acolo se poziţionează cu găleţi deschid gurile de golire a vagoanelor şi sustrag ce a mai rămas în ele."

Hoții sunt organizați în grupuri ai căror membri au atribuții bine stabilite. Unul dintre ei urcă pe cisternele care ies din depozit și verifică dacă a mai rămas combustibil înăuntru. Dacă răspunsul e pozitiv, ceilalți desfac robinetele și adună lichidul în găleți.

"Cei care se ocupă cu furtul de combustibil acţionează atât ziua, cât şi noaptea. Ei desfac capacele cisternelor, iar apoi golesc conţinutul acestora în găleţi", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Ca să nu poată fi trași la răspundere, hoții îi trimit pe copii să care gălețile pline. Cei mici nu răspund penal, chiar dacă sunt prinși de polițiști sau jandarmi.

"Inspectoratul de jandarmi judeţean Bihor a fost solicitat de către serviciul Poliţie Transporturi feroviare pentru a acorda sprijin în exercutarea unei acţiuni pe raza localităţii Tileagd. Existau sustrageri cu privire la eventuale produse petroliere. Jandarmii bihoreni au participat la o acţiune pe raza acestei localităţi", a precizat căpitanul Daniel Bizău, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.

Anul trecut, polițiștii bihoreni au înregistrat opt dosare de furturi de produse petroliere din vagoane.

"În cursul acestui an (au fost întocmite - n.n.) alte două dosare penale pentru aceeaşi infracţiune în cadrul cărora sunt cercetate 10 persoane de la care a fost recuperat o parte din prejudiciu. Alte 5 dosare penale au fost întocmite în aceeaşi perioadă pe numele unor agenţi de pază bănuiţi de complicitate la comiterea acţiunilor de furt", a declarat comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Într-un răspuns pentru Digi24 Oradea, compania petrolieră ce deţine depozitul din Tileagd a confirmat furturile care au loc în afara incintei.

"Depozitul de stocare de produse petroliere de la Tileagd este un activ cheie pentru desfăşurarea activităţilor companiei în România. Asigurarea cantităţilor necesare pentru clientii nostri presupune un rulaj constant de produse petroliere în cadrul depozitului. Aceste cantităţi, dar şi unele vagoane goale, sunt ţinta unor activităţi infracţionale produse in afara incintei depozitului. Compania face eforturi susţinute pentru diminuarea acestui fenomen. Pentru a proteja aceste stocuri, colaborăm strâns cu o firmă de pază şi, desigur, cu toate autorităţile române competente în acest domeniu."

La rândul lor, autorităţile au propus introducerea pazei armate în afara depozitului şi refacerea sistemului de iluminat, în prezent vandalizat.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri