Bihorul, împărţit între PNL - PSD - UDMR

Data publicării:
bihorul si alesii

În urma alegerilor de duminică, marele câştigător al alegerilor în Oradea a fost Partidul Naţional Liberal. Ilie Bolojan a câştigat un nou mandat de primar cu un scor zdrobitor, la mare distanţă de principalii contracandidaţi, Istvan Huszar şi Adelina Coste.

Consiliul Local Oradea

La Consiliu Local, liberalii au reuşit să obţină majoritatea cu cele peste 42 de mii de voturi, adică 57,65 la sută. Pe locurile doi şi trei s-au situat PSD şi UDMR, cu 15,88 la sută, respectiv 14,24 la sută din voturi. Astfel, PNL a obţinut majoritatea mandatelor, adică 18. La mare distanţă urmează PSD, care va avea cinci reprezentanţi, şi UDMR, cu patru.

Consiliul Judeţean Bihor

Şi la Consiliul Judeţean, PNL a atras cei mai mulţi votanţi. 44,54 la sută dintre participanţii la scrutinul de duminică au votat lista candidaţilor Partidului Naţional Liber. Pe locul al doilea s-a situat PSD, care a totalizat 25,23% din voturi adică 65 de mii 199 de voturi. Uniunea Democrată a Maghiarilor cu cele 47 de mii 22 de voturi a reușit să obţină 18,19 procente. Ultimul partid care a trecut pragul electoral şi care va avea reprezentanţi în Consiliul Judeţean este ALDE, care a strâns 5,33 la sută din voturi.
Astfel, din cele 35 de mandate ale Consiliului Județean Bihor, 17 aparțin liberalilor, 9 social democraților, 7 au fost adjudecate de UDMR. Alde va avea două locuri în consiliu.

Primării

În ceea ce privește bătălia pentru primării, aceasta a fost câștigată în Bihor tot de PNL. Liberalii vor avea edili în 46 de localităţi din totalul de 101. Partidul Social Democrat va conduce în 29 de localități, iar UDMR în 23. Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor , ALDE și un independent au câștigat alegerile în alte trei localități.

Pe lângă Oradea, liberalii vor avea edili şi în oraşele mari din judeţ - Beiuş, Aleşd, Ştei şi Vaşcău. PSD, locul doi în Bihor după numărul de primari, a câştigat un singur oraş - Nucet, iar în rest va conduce în 28 de comune, dintre care cele mai importante sunt Sînmartin, Nojorid sau Holod.

UDMR a câştigat primăriile din oraşele Salonta, Marghita, Săcueni şi Valea lui Mihai, dar şi 19 comune, printre care Borş, Sălard, Paleu sau Cetariu.

Singurul candidat independent care a reuşit să câştige o primărie în judeţul Bihor este un fost reprezentant al UDMR, Molnar Jozsef, care a luat cele mai multe voturi în comuna Sâniob.

Redactor: Adrian Ciucuriţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri