Biserică greco-catolică ridicată la Săpânţa, aproape de Cimitirul Vesel

Data actualizării: Data publicării:
slujba sfintire MM

A fost sărbătoare în comunitatea greco-catolică din Săpânţa. Cunoscută în întreaga lume pentru Cimitirul Vesel, localitatea are, începând de duminică, un lăcaş de cult greco-catolic după zeci de ani de aşteptare. Vechea biserică a revenit cultului ortodox în 1948, după ce greco-catolicii au fost interzişi de autorităţile comuniste.

Câteva sute de credincioşi, mulţi dintre ei în costume populare au asistat la sfinţirea noii biserici greco-catolice din Săpânţa. Momentul este aşteptat de comunitatea din localitate încă de la Revoluţie.

Aflat la câteva sute de metri de biserica din Cimitirul Vesel, noul lăcaş de cult greco-catolic a fost sfinţit duminică, în prezenţa credincioşilor din Săpânţa şi din judeţ. Construită în stilul specific Maramureşului istoric, biserica este din lemn şi are o ornamentaţie bogată la exterior.

"Este o biserică stil maramureşean, proiectată de părintele arhitect Costin Emil, iar lucrarea a fost efectuată de echipa părintelui Teodor Bârsan. Lemnul a prins viaţă", a explicat Mihai Grigor, preot greco-catolic.

Noua biserica greco-catolică din Săpânţa a fost ridicată pe un teren cumpărat de episcopie încă din 2003. Autorităţile locale au refuzat însă de mai multe ori să elibereze actele necesare, astfel că lucrarea a fost amânată mai bine de un deceniu.

"Sunt 16 ani în care comunitatea noastră a fost greu încercată, dar este un moment la care am visat, pe care l-am pregătit cum am putut. Dar este şi un moment în care comunitatea îsi regăseşte firescul", spune preotul Mihai Grigor.

"Comunitatea de aici,din Săpânţa, aşteaptă de ani de zile să se roage în biserica proprie. Această aşteptare s-a împlinit azi. Trebuie să amintim cei 70 de ani în care comunitatea a fost privată de propriul lăcaş, când în 1948 autorităţile comuniste au desfiinţat biserica greco-catolică", a declarat PS Vasile Bizău, episcopul greco-catolic al Maramureşului.

Biserica Română Unită sau greco-catolică a fost scoasă în afara legii în timpul regimului comunist, prin Decretul 358 din 1 decembrie 1948. Patrimoniul acesteia a fost confiscat atunci şi a ajuns să fie folosit de statul român şi de Biserica Ortodoxă.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri