Campanie împotriva traficului de persoane

Data publicării:
trafic de persoane

Li s-a promis că vor lucra în străinătate pe bani mulţi, dar au ajuns să fie exploataţi sexual, obligaţi să cerşească ori să muncească pe sume de nimic. Sunt poveştile trase parcă la indigo ale celor aproape 900 de români care anul trecut au fost victimele traficanţilor de persoane. Ţinuţi în condiţii inumane, puţini sunt cei care reuşesc să scape de grupările de crimă organizată.

Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea: "Prima şi poate cea mai importantă parte a procesului de trafic de persoane este recrutarea. Membrii grupului infracţional îşi creează conturi false şi abordează victimele pe reţelele de socializare. După câteva conversaţii pe internet, recrutorul îi propune victimei o întâlnire în care să discute elaborat despre..."

"...un loc de muncă în străinătate sau cu scop turistic, fie de a merge până în Ungaria ori în alte ţări", completează Denisa Cheţan, din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Atrase de promisiunea unei vieţi mult mai bune decât în România, victimele acceptau pe loc propunerea.

"Să devin un stilist bun, să am un soţ puternic, să am mulţi bani. să am o viaţă precum au cei care trăiesc în ţările europene de acolo", povesteşte o victimă.

Situaţia lua, însă, o întorsătură neaşteptată chiar înainte de a ajunge la destinaţia promisă.

Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea: "Pe drumul spre ţara din Occident care oferă un loc de muncă foarte bine plătit, cel mai adesea în cadrul unui hotel sau a unui restaurant, victima întâlneşte diverşi indivizi care pretind că îi vor deveni colegi. Lucrurile se schimbă radical la destinaţie."

"Le sunt luate actele de identitate şi telefoanele mobile pentru a nu putea lua legătura cu cei din ţară. Este şi o modalitate de a convinge victimele să lucreze în continuare pentru ei", susţine Denisa Cheţan.

"Care mai de care ne dezbrăcau de chiloţi, de sutien, ca să vadă cum arătăm. Afară ne păzeau oamenii care ne-au adus, pentru că erau conştienţi că în orice clipă putem să fugim sau să spargem uşa; aveau arme, aveau cuţite", îşi aminteşte o altă victimă a traficanţilor.

Ca să-i avertizeze pe tineri despre pericolele traficului de persoane, autorităţile au stat de vorbă cu elevii Liceului Sportiv Bihorul din Oradea.

Cel mai adesea, femeile care cad în mâna traficanţilor de carne vie sunt exploatate sexual, în timp ce bărbaţii sunt puşi să muncească ori să cerşească. Anul trecut, din cei 878 de români care au fost victime ale traficului de persoane. 22 proveneau din Bihor.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri