CANCERUL. Lupta cu boala, dar şi cu sistemul

Data publicării:
inaugurare centru oncologic 2017 (6)

Românii luptă cu o boală cumplită, însă şi cu o infrastructură deficitară. La Oradea a fost construit în 2012 singurul centru oncologic ridicat după 1989 în România. Acesta primeşte pacienţi din Bihor, dar şi din Satu Mare şi Maramureş. Cei din urmă sunt nevoiţi să bată zeci sau chiar sute de kilometri pentru a beneficia de tratament împotriva cancerului.

"De patru ani, de când aparatul de cobaltoterapie al spitalului judeţean din Baia Mare a fost scos din uz pe motiv de nerautorizare, mii de bolnavi din Maramureş şi Satu Mare sunt nevoiţi să străbată sute de kilometri pentru tratamentul cu razele X. Cei mai mulţi optează pentru spitale din Ungaria, Cluj-Napoca sau Oradea, unde in anul 2012 a fost inaugurat singurul centru oncologic construit în România dupa 1989", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Pentru pacienţii oncologici din această zonă, lupta cu boala înseamnă deplasări de zeci sau chiar sute de kilometri.

"Deplasarea e grea, ce să vă spun… e foarte greu să obții un loc acolo pentru că sunt foarte mulți pacienți", se plânge Cornelia, pacientă cu cancer pulmonar.

"Calvar, calvar. Numai până la Oradea când am mers - 6 săptămâni - numai pentru drum mi-a trebuit benzină de 2 milioane", susţine Mărioara, pacientă cu cancer de col uterin.

Există totuşi promisiuni că spitalul din Baia Mare va primi în acest an un nou aparat de radioterapie, pentru ca centrele din Cluj Napoca şi Oradea să nu mai fie atât de solicitate.

"Acest exemplu al Centrului Oncologic din Oradea trebuia preluat şi în alte zone ale ţării. Adică să se preia din presiunea care există pe Institutul Oncologic din Iaşi, cel din Bucureşti şi cel din Cluj-Napooca", a declarat Attila Cseke, fost ministru al Sănătăţii.

Centrul Oncologic din Oradea a fost construit în 2012, printr-o investiţie de 29 de milioane de lei.

"Am avut peste 2600 de cazuri noi diagnosticate, dintre care 80% au fost tratați pentru că unii nu au necesitat tratament oncologic activ", spune Edina Morvai, medic primar radioterapie oncologică.

Îngrijirea paliativă este şi ea o lipsă a sistemului de sănătate din România. Pacienţii ajunşi în faze terminale nu pot fi îngrijiţi de stat, aşa că sunt preluaţi de centre de îngrijire ale unor fundaţii de caritate.

"Întrucât serviciile noastre sunt gratuite și ne finanțăm preponderent din sponsorizări și donații, 13% din buget vine prin contract de la CAS. Din păcate, deocamdată capacitatea noastră e limitată la 80-85 de locuri pentru adulți și 20 pentru copii", explică Marinela Murg, directoarea fundației Hospice Emanuel.

Conform unor studii recente, în România există peste un milion de pacienţi diagnosticaţi cu o formă de cancer.

Reporteri: Bogdan Costea, Izabela Jurasko
Operatori: Norbert Hegedus, Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri