Cartea semnăturilor

Data publicării:
stire 205 20carte 20261112-35519

Primul preşedinte al Romaniei post decembriste, un jurnalist roman care a realizat un interviu cu preşedintele Statelor Unite, mostenitorul Imperiului Austro-Ungar şi un om de afaceri care a ocupat ani la rând topul celor mai bogaţi români. La o primă privire, nu au nimic în comun. Totuşi, toate aceste personalităţi au legătură cu Oradea datorită unui local din centrul oraşului. Dovada stă în paginile unei cărţi de onoare a restaurantului în care aceste celebrităţi au semnat şi au lăsat un gand despre oras. Fiecare din cele peste 400 de semnături au fost adunate de domnul Butişcă într-o carte unicat, în care persoanajele sunt celebritaţi în toată regula.Constantin Butişcă, autorul cărţii spune:"aş începe cu Otto von Habsburg prinţul mostenitor al Austro-Ungariei. O să găsiţi două lucruri inedite despre el. La 90 de ani era europarlamentar, era decan de vârstă al Parlamentului."Fiecare dintre celebrităţi a lăsat un gând, un cântec sau un desen legat de oamenii din Oradea. De exemplu, poetul Grigore Vieru se simţea printre oradeni ca printre fraţii lui. "Dacă toţi romanii ar fi ca orădenii, drumul meu spre patria mamă Romania ar fi mai scurt. Chiar ne-a agreiat." citeaza domnul Butişcă.Alţii au plecat mai împliniţi din acest oraş:"am venit sărac aici şi trist, plec milionar şi tămăduit. Va daţi seama ce a insemnat Oradea pentru unii." sta scris intr-un pe una din paginile cartii de onoare.Toate aceste cugetari care alcătuiesc pagini ale istoriei oraşului nu ar fi fost posibile dacă timp de câteva decenii şefa restaurantului nu ar fi ţinut o carte de onoare.Maricica Bondici şefa restaurantului spune:"am păşit în restaurantul Oradea în 1960 ca şi picolo. Aşa a inceput cartea de onoare."Cei care trec şi azi pragul localului spun că e o senzaţie aparte să mănânci acolo unde atâtea celebrităţi au servit masa."Sunt multe restaurante importante unde se adună preşedinţi şi lasă o poză, un autograf","fiecare celebritate cănd merge in restaurant lasă o semnătură sau ceva poze", explica doi italieni.Maricica Bondici, şefa restaurantului explica:"eu am vrut să fac un mesaj că un restaurant poate crea momente şi de cultură, se poate învăţa ca şi conduită, demnitatea atât cei care-i calcă pragul cât şi personalul."Preferinţele culinare ale celebrităţilor care au luat masa în restaurantul orădean nu sunt deloc ieşite din comun.Maricica Bondici şefa restaurantului adauga:"maestrului Beligan îi plăcea ciolanul şi clătite şi clătitele şi ciupercile, luiDorel Vişan, muşchi de vită cu legume in special cu legume."Cartea cu toate aceste detalii suculente va fi lansată miercuri 28 noiembrie, la ora 17, în sala mare a Primărie Oradea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...