Ce planuri au edilii orădeni în 2018 | Tramvaie, pasaje și noi statui. În schimb, fără bani pentru ONG

Data actualizării: Data publicării:
proiecte oradea conferinta bolojan

Pasaje supraterane, tramvaie noi și clădiri reabilitate. Sunt câteva dintre proiectele de investiții pe care primăria Oradea vrea să le pornească în acest an. Primarul Ilie Bolojan a anunțat că deși veniturile municipalității au scăzut cu peste 9 milioane de euro din cauza modificărilor fiscale, se fac eforturi pentru atragerea de bani europeni.

În acest an, în bugetul local al Oradei vor intra aproximativ 225 de milioane de euro din care jumătate reprezintă veniturile spitalelor din municipiu, a anunțat primarul Ilie Bolojan.

La acestea se adaugă alte 12,3 milioane de euro, bani europeni, ce vor fi folosiți în mai multe direcții: reabilitarea Casei Darvas la Roche, realizarea Muzeului Masoneriei și finalizarea proiectului de schimbare a magistralelor de apă.

Municipalitatea și-a propus să atragă și alte fonduri în 2018, a precizat primarul Ilie Bolojan. "Estimarea este că această sumă de bani europeni de 12, 3 milioane de euro va fi cel puțin de patru ori mai mari până la finalului anului. Noi, în această perioadă, fiind în diferite stadii, cu propunerea proiectelor europene și evaluarea acestora."

În acest an edilii vor să cumpere, în două etape, 20 de tramvaie noi. Fiecare are un preț estimat de 1,6 milioane de euro.

"Tramvaiele trebuie să aibă podeaua coborâtă, care este o condiție în noile contracte, să fie dotate cu instalații de validare e-ticketing, cu aer condiționat, cu instalații de încălzire, ventilație", a detaliat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a vorbit și despre realizarea a trei noi pasaje supraterane în diferite zone ale orașului.

"E vorba de pasajul mare de la cimitirul Rulikowski de pe șoseaua de centură, de asemenea de pasajul mare de pe Şoseaua Borșului peste girația de la parcul industrial și reabilitarea și înlocuirea podului - vom avea un pod nou, pe Strada Universității la trecerea peste Peța."

Totodată, primarul Oradei a precizat că, în toamna acestui an, ar putea începe lucrările de reabilitare a Colegiului Național "Mihai Eminescu". În schimb, în 2018 ONG-urile nu vor primi bani de la bugetul local.

"Acest lucru îl propunem ca urmare a faptului că există în buget prevederile consistente legate de cheltuieli care se pot încadra în categoria de ONG-uri, dar sunt alocate evenimentelor legate de Centenarul Marii Uniri", a anunţat primarul municipiului Oradea.

În 2018, autoritățile locale vor dezveli două statui noi, cea a lui Iuliu Maniu și a arhitectului Rimanoczy Kalman. De asemenea, vor fi tipărite două cărți: un manual de istorie al municipiului Oradea și un volum de istorie al județului Bihor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri