CJ Bihor se luptă în instanţă pentru Băile Rimanoczy. Instituţia vrea să le cumpere cu 310.000 de euro

Data actualizării: Data publicării:
baile rimanoczy
foto: crisana.ro

Consiliul Judeţean Bihor luptă în instanţă pentru o clădire de patrimoniu din centrul Oradei. Conducerea judeţului susţine că vânzarea complexului Rimanoczy s-a făcut fără să se ţină cont că avea prioritate la cumpărare, operaţiune pentru care adnministraţia bihoreană vrea să aloce 310 mii de euro. Situată în zona zero a oraşului, cu vedere spre Crişul Repede, clădirea ar avea un uriaş potenţial turistic, susţin autorităţile.

Construite între 1892 şi 1900 de Kelemen Rimanoczy, băile care poartă numele arhitectului au reprezentat primul SPA al începutului de secol al XX-lea.

"A conceput cel mai spectaculos loc şi mai atractiv în acea epocă, ce este şi astăzi foarte actual, Băile Rimanoczy, celebre în toată regiunea. Decoraţia este extraordinar de frumoasă, este specifică pentru stilul "La Belle Epoque", este stilul elegant, aristrocratic", susţine Ramona Novicov, critic de artă.

Clădirea a fost suferit o degradare continuă după 1990. A fost vândută de mai mai multe ori şi, în final, a ajuns în proprietatea unei bănci.

"Clădirea, o construcţie simbol a oraşului, care dă în Corsoul orădean, zace în neuitare de ani buni. Interiorul deja distrus, iar porţiuni din faţadă au fost acoperite pentru a nu răni trecătorii", a relatat Bianca Firezar, reporter Digi 24 Oradea.

Deşi în luna februarie Consiliul Judeţean Bihor a invocat dreptul de preempţiune şi a vrut să o cumpere, clădirea fostului hotel şi a Băilor Rimanoczy a fost vândută de bancă la pachet cu imobile deţinute în alte oraşe în schimbul a 800.000 de euro. Administraţia judeţului vrea acum să o recupereze în instanţă prin anularea contractului de vânzare-cumpărare.

"Au vândut clădirea neţinând cont de hotărârea Consiliului Judeţean. Depunem la Judecătorie actul, fiindcă noi ne susţinem, practic, ce ne zice legea, că autoritatea locală sau judeţeană are drept de preemţiune asupra clădirilor de monument istoric. Probabil acest act se va lăsa cu blocarea Cărţii Funciare", consideră Sandor Pasztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Orădenii susţin că fostele băi ar trebui renovate şi redeschise vizitatorilor.

"Poate fi orice, începând de la sală de expoziţie pentru obiecte de artă, până la hotel, orice."

"Ar fi păcat să se piardă."

Consiliul Judeţean Bihor este dispus să plătească 310 mii de euro pentru clădirea Băilor Rimanoczy.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri