Coşul CET II Oradea va fi demolat prin explozie controlată

Data actualizării: Data publicării:
03-cet2_bihoreanul

O explozie controlată va pune la pământ coşul înalt de 160 de metri al fostei centrale termice CET II Oradea, dintre Oradea şi Sînmartin. Operaţiunea este programată pentru sfârşitul anului, au anunţat autorităţile.

03-cet2_bihoreanulsursă foto: ebihoreanul.ro

Specialiştii firmei hunedorene care se vor ocupa de demolarea coşului au început încă din 5 decembrie lucrările de pregătire.  Data demolării cu material exploziv a fost stabilită pentru miercuri, 28 decembrie 2016, între orele 15:30 şi 16.

"SC Aloref SRL, în calitate de proprietar şi beneficiar, şi SC OGS Consulting Exploziv SRL, în calitate de executant, au anunţat că demolarea coşului de fum având înălţimea de 160 m se va face cu cădere pe o direcţie dată, respectându-se prevederile legale în vigoare, cu suportul organelor abilitate (IPJ Bihor - Serviciul Explozivi; Poliţia Locală Oradea; Poliţia Rutieră)", au transmis reprezentanţii administraţiei locale.

În timpul operaţiunilor de demolare, circulaţia pe şoseaua de centură va fi oprită, pentru 5 minute, între cele două corpuri de clădiri ce delimitează CET II Oradea.

Clădirile şi terenul CET II Oradea au fost scoase la licitaţie în 2015, în urma lichidării societăţii Termoelectrica SA Bucureşti, şi au fost cumpărate de o firmă din Capitală şi una din Alba Iulia. La începutul acestui an, între noii proprietari şi Primăria Oradea a fost încheiat un protocol care prevede "demolarea/demontarea/dezafectarea construcţiilor şi instalaţiilor aferente activului CET II, valorificarea terenului disponibil, precum şi închiderea ecologică a haldei de cenuşă şi zgură".

Potrivit înţelegerii, cele două firme vor colabora cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea pentru înfiinţarea unui parc industrial în locul fostului CET II.

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri