Dascăl de meserie. O învăţătoare face naveta zilnic zeci de kilometri ca să predea

Data publicării:
dascal naveta 080916

În ciuda unui sistem defectuos şi cu multe lacune, mai există dascăli care-şi fac meseria din dragoste faţă de copii, indiferent de greutăţile pe care le întâmpină. O învăţătoare din Bihor parcurge, în fiecare zi, câteva zeci de kilometri dus-întors, ca să-i înveţe carte pe elevii care locuiesc într-un sătuc izolat al judeţului.

E şapte şi jumătate dimineaţa, iar pe Ida Kasza am găsit-o pe peronul gării din Oradea de unde urma să ia trenul către Şilindru, un sat izolat din Bihor aflat la aproximativ 55 de km de oraş cu trenul sau peste 80 pe şosea. Chiar dacă sunt ultimele zile de vacanţă, învăţătoarea se duce zilnic la şcoală ca să pună la punct ultimele detalii înainte să-i primească pe copii.

"- Aici am găsit un loc, am suplinit doi ani şi anul acesta m-am dus la titularizare şi am obţinut postul acesta.
- Ce notă aţi luat la examen?
- 9,10”, spune învățătoarea.

Ca să ajungă la unitatea în care predă, învăţătoarea, cu o experienţă de peste 30 de ani în sistem, face zilnic naveta. Nu o deranjează, mai ales că pe traseu nu este niciodată singură.

"O oră şi zece minute durează drumul şi pe mine, cu trenul, nu mă oboseşte naveta. Vagonul este al navetiştilor, plin de cunoştinţe deja şi mă întâlnesc cu oameni interesanţi."

Dascălul spune că face totul din pasiune pentru profesia pe care şi-a ales-o cu mulţi ani în urmă, dar şi din dragoste pentru copiii cărora le oferă o şansă la educaţie. "Este un sătuc izolat, dar plin cu copii talentaţi, dotaţi, aşa că şi cu ei trebuie să lucreze cineva şi ei trebuie să ţină pasul cu sistemul de învăţământ ca să fie oameni valoroşi şi ca să fie şi ei capabili să facă faţă când vor creşte mari."

Şcoala primară din Şilindru numără puţin peste 100 de elevi. Sălile de clasă sunt reabilitate, iar condiţiile sunt aproape ca la oraş, însă nu multe sunt cei care acceptă să lucreze departe de casă.

"Sunt foarte multe cadre didactice care, din păcate, nu răspund chemării noastre de a veni în şcolile acestea, deşi noi le oferim condiţii optime pentru desfăşurarea procesului instructiv- educativ; într-adevăr distanţa îşi spune cuvântul”, spune Mirela Nagy, directoarea Şcolii Gimnaziale "Kazinczy Ferenc" din Şimian.

Pentru că face naveta, autorităţile locale îi decontează lunar învăţătoarei aproximativ 150 de lei pentru abonament.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri