De ce e atractivă Oradea? Răspunsurile, într-un studiu al Băncii Mondiale

Data publicării:
oradea magnet

Oradea este considerată unul dintre orașele-magnet ale țării. Este concluzia unui raport al Băncii Mondiale, care arată că reședința Bihorului atrage tot mai mulți turiști, dar și noi locuitori. Explicabil, spun specialiștii, care arată că în municipiu vin să lucreze 35 de mii de navetiști. Oradea este percepută drept un oraș în care calitatea vieții este ridicată și care are un pronunțat caracter industrial.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, Oradea este atractivă mai ales prin oferta de locuri de muncă. Cele mai multe sunt în parcurile industriale ale orașului care, pe lângă localnici, atrag și locuitori din așezările învecinate. 35 de mii de navetiști vin la muncă, în oraș.

"Eu zic că e bine dacă sunt locuri de muncă, se creează concurență", spune un localnic.

"- Ar trebui ceva să îi atragă și spre agricultură, că acolo sunt mai puțini.
- Practic, cei de la țară să rămână să muncească și acolo?
- Și acolo ar fi bine, pentru că de acolo trăim."

Pentru dezvoltarea zonelor industriale, dar și a infrastructurii, municipalitatea a derulat mai multe proiecte pe fonduri europene.

"Am semnat contracte pentru realizarea drumurilor de legătură între Oradea și localitățile din jur. E nevoie în continuare să atragem forță de muncă calificată, pentru locurile de muncă care extistă în parcurile industriale, de aceea ne vom axa pe școala profesională", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea

Experții Băncii Mondiale au stabilit că populația orașului crește anual cu 3 mii de locuitori. Aceste date plasează Oradea pe locul șapte în topul celor mai atractive localități pentru cei care au în plan să se mute.

"Calitatea vieții și locurile de muncă sunt pe primul loc cu un scor foarte mare. Lumea identifică Oradea ca un oraș cu parfum vestiv, care s-a schimbat, s-a modernizat", spune Marcel Heroiu, expert dezvoltare urbană în cadrul Băncii Mondiale.

18% dintre românii chestionați de specialiștii Băncii Mondiale spun că ar fi de acord să se mute în următorii cinci ani. 66% dintre aceștia spun că ar alege ca și destinație un alt oraș din țară. București, Cluj, Timișoara, Brașov și Constanța sunt primele cinci orașe în care românii și-ar dori să se stabilească.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri