Dejecții și deșeuri, aruncate pe câmp

Data actualizării: Data publicării:
dejectii Sintandrei

Dejecţii deversate ilegal, în plin câmp, la câţiva paşi de Oradea. S-a întâmplat în Sântandrei, lângă un cartier nou de case, unde un bărbat a fost suprins în timp ce arunca materiale dintr-o fosă septică, aproape de Crişul Repede. Locul este folosit de mai multe persoane, care au abandonat în zonă materiale de construcţii şi alte deşeuri.

„- Ne spuneţi, vă rog, de ce deversaţi aici dejecţiile?
- Unde să deversez?
- Păi, mergeţi la staţia de epurare, cum face toată lumea.
- Unde e staţia de epurare?
- Unde merg şi alţii cu vidanjele. Dar e normal să deversaţi aici? Aveţi vreo autorizaţie?”

Această scenă a fost înregistrată luni, în Sântandrei, de un localnic care a observat un tractor cu cisternă ce se îndrepta spre câmpul de lângă aşezare.

„Împreună cu un vecin ne-am dus, am văzut unde se deplasează şi, după cum se vede, suntem la două sute de metri de Cartierul Tineretului, o zonă locuită de mulţi tineri şi copii”, povesteşte Ciprian Fechetea.

Bărbatul care conducea tractorul ar fi lăsat de înţeles că a deversat dejecţiile în câmp cu acordul primăriei.

„- Mergeţi şi spuneţi la primar.
- Ce să îi spun domnului primar?
- Că nu am unde deversa decantorul, că nu am canalizare.
- Dar v-a dat domnul primar voie?
- Aici, la Crişul a spus, apoi faceţi dumneavoastră ce vreţi."

„Categoric, eu nu pot să îmi permit să spun unui cetăţean să meargă de deverseze acolo apa dintr-o vidanjă. A făcut-o pe proprie răspundere şi, repet, nici nu lucrează în comuna Sântandrei”, a declarat Ioan Mărcuş, primarul comunei Sântandrei.

„Acest tractor nu este singurul tractor cu cisternă, nu este singurul care deversează, sunt şi alţii”, susţine Ciprian Fechetea.

În acelaşi loc zac aruncate grămezi de deşeuri şi materiale de construcţii.

„Pe acelaşi teren se află şi o grămadă de deşeuri plastice, molozi şi alte resturi din construcţii. Mormanul este foarte aproape de albia Crişului şi la doar câteva sute de metri de casele oamenilor”, a observat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

În timp ce echipa Digi24 Oradea se afla în zonă, și-a făcut apariția o maşină plină cu resturi de materiale de construcţii, care se îndrepta spre câmp. La vederea jurnaliștilor, șoferul a întors imediat.

„Oricum ne confruntăm cu probleme destul de delicate în zonă, având în vedere apropierea foarte mare de Municipiul Oradea. Pe malul Crişului vin locuitori din Oradea şi aruncă mizerii”, spune primarul comunei Sântandrei.

Localnicii, însă, au altă părere.

„Unii ziceau că ar veni din oraş, dar nu prea cred că îşi permit să vină din oraş să vină aici în sat. Cred că tot cei care construiesc acolo, numai ăia fac mizerie.”

„Totuşi, ar trebui cineva măcar în cursul zilei, un salariat de la primărie să meargă să vadă, să mai verifice, nu?”

Deşeurile aruncate la margine satului nu reprezintă singura problemă în Sântandrei. În apropierea localităţii există mai multe ferme de animale, iar mirosul care cuprinde zona este de multe ori insuportabil.

Reporter: Bianca Firezar
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri