Eminescu, poet şi... atât

Data publicării:
stirea 206 20eminescu-43988

Românii își aduc aminte de versurile lui Eminescu după câteva secunde de rememorare a materiei studiate în școală. Recită cu mândrie în glas și se încurcă uneori printre versuri.

Claudiu Mihuț - reporter Digi24 Oradea

"A fost odată ca în povesți a fost ca niciodată din rude mari împărătești o prea frumoasă fată. Sunt versurile care le vin cel mai repede în gând românilor atunci când se gândesc la Eminescu. Asta demonstrează cu Luceafărul este cea mai indrăgită și cea mai cunoscută poezie scrisă de marele nostru poet național."

Dar nu este singura care este recitată "ca pe apă" de orădeni. De exemplu, doamna din imagine a dat dovadă că stăpânește mai bine "Scrisoarea a treia".

Alţii ştiu mai bine "Somnoroase păsărele"...sau poezia patriotica.

Din multele opere ale poetului naţional, orădenii au ales câteva şi au întocmit un top al celor mai îndrăgite poezii. Chiar dacă variază, în funcţie de preferinţe, pe primul loc se situează, fără excepţie:

Uşurinţa cu care îi recită poeziile explică faptul că orădenii îl consideră pe Eminescu drept cel mai prolific poet și un mare patriot. Puțini sunt cei care cunosc faptul că a scris și proză ori că a fost jurnalist.

Eminescu a publicat primul său poem la 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele lui, care însumează 14 mii de file grupate în 46 de volume, au fost dăruite la începutul secolului trecut de Titu Maiorescu Academiei Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri