Fără cozi în vămi. De Sărbători, autorităţile maghiare renunţă la controalele sistematice

Data actualizării: Data publicării:
actiune oglinda Politia Rutiera

A fost o adevãratã concentrare de forțe marţi dimineațã pe drumurile din apropierea graniței de vest. Zeci de polițiști din Bihor au participat la primele acţiuni de control în oglindã, derulate în același timp atât în România, cât și în Ungaria. Oamenii legii i-au invitat pe șoferi la prudențã și le-au explicat diferențele dintre legislaţiile rutiere ale celor douã țãri. Cu aceastã ocazie, a fost anunțat faptul cã pe timpul sãrbãtorilor de iarnã autoritãțile maghiare au renunțat la controalele sistematice pentru a evita aglomerația în vãmi.

Sărbători fără evenimente rutiere - acesta este scopul acțiunilor în oglindă derulate în această perioadă de polițiștii din România și Ungaria, pe drumurile de lângă granița de vest. În fiecare zi, echipajele Poliției Rutiere din Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș vor face controale în aceste zone, în baza unui plan comun semnat în 2013 între Polițiile naționale din cele două țări.

"Scopul principal al acestor controale este de a-i depista pe acei şoferi care sunt un pericol pentru viaţa şi familiile altora. Pe aceia îi depistăm şi le atragem atenţia că ceea ce fac nu este în regulă", a declarat colonelul József Óberling, de la Direcția Rutieră din Poliția maghiară.

Astăzi, în Bihor, 68 de polițiști rutieri, de la Ordine Publică și Compartimentul Prevenire au discutat cu șoferii și le-au împărțit fluturași în care sunt explicate diferențele între legislațiile rutiere ale celor două țări.

"Folosim şi acest prilej ca să nu avem evenimente rutiere grave, să le prevenim, să aducem la cunoştinţa tuturor principalele reguli de circulaţie din cele două ţări", a explicat chestorul Florentin Brăcea, şeful Direcţiei Rutiere din IGPR.

Autoritățile de frontieră au anunțat că traficul se va desfășura fluent în vămile din vest, după ce partea maghiară a anunțat sistarea controalelor sistematice pe timpul sărbătorilor de iarnă.

"S-a luat măsura de către partea maghiară de a se sista controalele sistematice la frontieră pe perioada sărbătorilor de iarnă. Sperăm că nu se vor forma acele cozi care s-au format în minivacanţa care a fost în România", a precizat chestorul Marin Bondar, şeful ITPF Oradea.

"Vom desfăşura zilnic acţiuni pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi de asemenea (...) vom sprijini Poliţia de Frontieră în ceea ce priveşte activităţile din această zonă, pentru a evita blocajele", a anunţat comisarul-şef Alin Haniş, şeful Poliţiei Bihor.

Poliția de Frontieră a mai dispus sistarea tuturor concediilor în această perioadă și suplimentarea personalului din vămi, în caz de nevoie.

Reporter: Adrian Laboş / Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri