Fermă de peşti rari în Bihor

Data publicării:
pesti rari

Ferma a fost amenajată în urmă cu patru ani de un cetăţean maghiar, specialist în instalaţiile piscicole. A căutat zona cu cele mai bune condiţii pentru creşterea peştilor rari şi a găsit-o tocmai în Bihor. Recunoaşte că apa de munte l-a determinat să investească în comuna Roşia.

"România are foarte bune resurse de apă. Apele sunt foarte curate, se găsesc din plin. Este recomandabil să le foloseşti în acvacultură", spune Zoltan Jovan, proprietarul fermei piscicole.

"Domnul Zoli a găsit aici la noi cea mai bună apă pentru ceea ce dânsul a vrut să crească acei sturioni", susţine Florin Bonca, primarul comunei Roşia.

Bazinele fermei întinsă pe 2500 de metri pătraţi au fost populate cu specii rare, precum nisetrul siberian sau lostriţa.

"Lostriţa este o specie dispărută (în apele de munte din România - n.n). Încercăm înmulţirea ei şi o creştere intensivă a lostriţei", dezvăluie Zoltan Jovan.

"Nisetrul siberian are în jur la 3 ani. Are în jur de două kilograme, este foarte bun pentru consum, carnea este foarte bună", explică Lucia Morar, angajat al fermei piscicole.

Pentru că provin din râuri cu ape reci, peştii s-au adaptat repede la condiţiile din comuna de la poalele Munţilor Pădurea Craiului.

Ferma din Roşia a ajuns să fie apreciată nu doar de localnici, ci şi de turişti.

"Este unul din punctele de atracţie, în primul rând pentru că este amplasată şi foarte bine pe traseul care duce la peştera cu cristale", spune Florin Bonca, primarul comunei Roşia.

Peştii de la ferma din Bihor sunt vânduţi în Ungaria, unde carnea este procesată şi vândută în Uniunea Europeană.

Un kilogram de păstrăv se vinde cu 25 de lei, iar un sturion de 10 centimetri costă 1 euro.

reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri