Gimnastică orientală pentru vârstnici. Pensionarii din Oradea se întreţin prin metode tradiţionale chinezeşti

Data publicării:
batrani parc 180614

Gábor Bara practică de 15 ani formele de mişcare tradiţionale chinezeşti, precum Tai-Chi. Le-a învăţat de la maeştri din Ungaria şi acum le predă vârstnicilor din Oradea. Spune că aceste metode şi-au demonstrat utilitatea, pentru că asiaticii care le practică sunt mult mai sănătoşi decât cei din ţările occidentale.

"Prin mişcări, prin respiraţie, şi prin întărirea fiecărui organ intern prin masaj, gimnastică, presupunctură şi respiraţie, este foarte important să învăţăm împreună, cei care sunt de vârsta a treia, să aibă grijă de ei", spune Gábor Bara, instructor Wu-Tai-Chi.

Din două în două săptămâni, zeci de orădeni care au peste 60 de ani se întâlnesc într-un parc din oraş, unde practică gimnastica meridian, cum este denumită nouă formă de mişcare. Printre ei se află Suzana Godza, care participă de 6 ani la aceste întruniri. Spune că o ajută să se simtă mult mai bine şi să se mişte cu uşurinţă la cei 66 de ani ai săi.

"La vârsta mea, e bine să te mişti, că altfel ajungi la problema ca să nu mai poţi urca pe tramvai, să nu te poţi ţIne, să n-ai echilibru, deci la toate ajută", spune Suzana Godza.

Cei mai mulţi dintre practicanţii formelor orientale de mişcare au probleme de sănătate, cum ar fi artrita sau bolile cardio-vasculare. Ei povestesc că nu au făcut nici un fel de sport în tinereţe.

"La vârsta mea, la 68 de ani, m-am gândit că ar fi timpul să mă gândesc şi la sănătate."

"Prima oară când am făcut duş la băi, n-am ajuns cu mâna aici."

Participarea la aceste întâlniri este gratuită, iar în caz de vreme nefavorabilă, se ţin într-o sală.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri