Sari la conținut

Glutamatul, inamicul din mâncarea fast food

Medicii consideră că produsele de tip fast food își datorează succesul compușilor chimici care creează tot felul de arome. Astfel, creierul este pur și simplu păcălit că simțim gust de cașcaval, de șuncă, iute sau condimentat. În realitate, ingredientele adevărate sunt substituite cu toxine care intensifică gustul în mod artificial, spun specialiștii.

"Este vorba de intervenția umană oficial acceptată care determină modificarea gustului și culorii produsului", spune dr. Amorin Popa, nutriționist.

"Gustul ne înșeală de multe ori, putem mânca ceva gustos, dar nu sănătos", explică Valentin Pantea, medic de familie.

Cel mai des folosit este glutamatul de sodiu, care creează dependență de un anumit gust.

"Face niște reacții chimice la nivelul creierului care dau plăcere", susţine Letiția Apostol, consultant nutriționist.

"Aceste produse, mai ales la fastfood, au gusturi mult mai tentante decât produsul natural ceea ce face ca atracția gustativă și vizuală să fie foarte mare", precizează dr. Popa.

Cei mai afectați sunt tinerii, care ajung să consume fast food chiar și la mesele principale.

"Dacă chiar sunt în oraș mai îmi cumpăr mâncare junkfood sau fastfood."

"- De câte ori consumi fastfood?
- Cam o dată la două zile.
- Și din ce cauză?
- E mai rapid."

Rapid, dar și nesănătos, spun medicii. Aceștia atrag atenția că organismul are nevoie în fiecare zi de vitamine și minerale.

"Recomandarea este de a consuma fructe și legume zilnic ca fiind alimente sănătoase, hrană vie, cum se spune modern", spune Valentin Pantea.

Specialiștii atenționează că un nivel crescut de glutamat distruge sistemul nervos și poate provoca tulburări cardiace, dureri musculare și obezitate.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş