Hristos a înviat! Credincioşii catolici sărbătoresc Învierea Domnului

Data actualizării: Data publicării:
Paste Catolic2

Sute de credincioși au participat, la Oradea, la slujba de Înviere oficiată în basilica romano-catolică din oraș, veche de peste 250 de ani. Preoții au aprins focul în fața catedralei și au împărțit enoriașilor Lumina Sfântă. La final au fost sfințite coșurile cu alimente aduse de acasă.

Paste Catolic5
Paste Catolic5

Primii credincioși au ajuns în fața basilicii romano-catolice în jurul orei 20:30, iar jumătate de oră mai târziu a început procesiunea pascală. Un sobor format din zeci de preoți a aprins și a sfințit focul chiar în fața catedralei, după care a împărţit lumină enoriaşilor.

„Simbolizează, în această seară, biruința vieții asupra morții, viața nouă, puterea nouă, o iradiere nouă care vine din mormântul gol al lui Iisus”, a spus PS László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

După acest ritual care a durat aproximativ 10 minute, credincioșii au intrat în biserica veche de peste 250 de ani, unde s-au rugat în liniște, cu lumânările aprinse. După aproximativ o oră și jumătate oamenii au înconjurat parcul din fața catedralei. 

„Pace, liniște sufletească să aibă toată lumea, să ne dea bucurii, să se gândească Iisus la noi și la păcatele noastre și să le ierte.”

„Multă sănătate pentru mine și pentru familie, o lume mai bună și înțelepciune.”

„Liniște sufletească, pace la toată lume, fericire și multă dragoste.”

La final episcopul romano-catolic de Oradea și preoții au binecuvântat coșurile cu mâncare aduse de credincioși de acasă. 

„Ouă, puțină șuncă, preparatele specifice, de tradiție din această perioadă. Le-am adus ca să fie sfințite.”

Sute de credincioși catolici sunt așteptați duminică dimineața la slujba din prima zi de Paște oficiată în catedrala Palatului Episcopal din oraș. 

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri