MARAMUREŞ. Grevă spontană în Finanțe

Data actualizării: Data publicării:
greva Finante1

Angajaţii Fiscului taxează Guvernul. 22 de mii de funcţionari din întreaga ţară au întrerupt dimineaţă lucrul, iar contribuabilii nu şi-au mai putut plăti taxele, într-o perioadă în care încasările la buget sunt vitale. Angajaţii Finanţelor sunt nemulţumiţi de legea salalizării şi spun că dacă va fi aplicată în forma actuală, vor pierde foarte mulți bani.

greva Finante1
greva Finante1

În Maramureș, 358 de angajați din cele 4 unități fiscale au oprit lucrul în această dimineață.

Dumitru Borodi, lider de sindicat, Finanțele Maramureș: "Se tot fac afirmații în presă că vor angaja 35 de mii de specialiști pentru impozitul pe gospodărie… eu consider că ar trebui să îi plătească pe ai noștri suficient de bine ca să ne facem treaba, pentru că adunăm bugetul acestei țări."

Pe lângã legea salarizãrii, finanțiștii reclamã condițiile de lucru, deficitul de personal și faptul cã promovãrile în cadrul instituției sunt blocate.

Lucian Bălan, președintele Sindicatului Finanțiștilor Maramureș: "Suntem supuși anumitor condiții de stres aici. Suntem înjurați, suntem ameninţați. Decontările se fac cu foarte mare întârziere, își folosesc mașina proprie pentru aceste deplasări. Sistemul de calcul este foarte învechit, calculatoarele noastre sunt achiziționate în 2005."

În tot acest timp, contribuabilii veniți cu treabã la Finanțe, așteptau.

"- De vreo 2 ore.
- Și?
- Și așteptăm pentru pasaport că avem programare la Pașapoarte."

"Vin de la 27 de kilometri și nu e nimeni, nicăieri."

"Nu trebuia să facă spontan, din respect pentru public. Înțelegem că revendică niște drepturi, sunt drepturile dânșilor, dar trebuia să ne înțeleagă și pe noi."

Cristian Herţa și-a luat special o zi de concediu de la serviciu și a străbătut peste 150 de kilometri pentru a ajunge la Finanțe. A găsit însă angajații în fața instituției.

"Am de plătit ceva, nu știu ce e, nu am reușit să aflu. Și nu e nimeni, nu știu la ce ghișeu trebuie să mă duc... Pierd timpul aici…"

Proteste au fost și în Oradea, unde angajații Fiscului au declanșat o grevă spontană dimineață. Deși sindicaliștii din sistemul vamal au anunțat că își susțin colegii din Finanțe prin metoda "excesului de zel", în vămile din Bihor activitatea s-a desfăşurat normal.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri