MARAMUREŞ. Petiţie împotriva închiderii Judecătoriei Dragomireşti

Data actualizării: Data publicării:
judecatoria dragomiresti

E supărare mare pe Valea Izei, în Maramureș, după ce Ministerul de Justiției a anunţat că vrea să închidă Judecătoria din orașul Dragomirești. De la 1 februarie instanța nu mai are niciun magistrat, este justificarea reprezentanților Guvernului. În replică, primarul din Dragomirești spune că în oraș a fost delegat un judecător din Sighetu Marmației. Pe lângă aceasta, este în desfăşurare un concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea a 3 posturi de judecător.

Cu documentele în faţă, primarul din Dragomireşti contrazice Ministerul Justiţiei. Acesta a lansat, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre care vizează închiderea judecătoriei locale, pe motiv că în oraş nu mai sunt magistraţi.

"Este fals întrucât la Dragomirești există un judecător delegat care și-a exprimat dorința de a-și prelungi această delegație. Pentru noi e foarte suspectă dorința de a închide această judecătorie", susţine Vasile Țiplea, primarul orașului Dragomirești.

Edilul susţine că un concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru Judecătoria Dragomirești este în etapa de depunere a dosarelor. Pentru cele trei posturi vacante de judecător s-au înscris până acum 7 candidați. Rezultatele vor fi publicate pe 21 mai.

"Judecătoria Dragomirești a fost înființată în 1920, iar în prezent este deservită de un singur judecător. Închiderea acestei judecătorii ar afecta aproximativ 50 de mii de oameni din cele 11 unități administrativ-teritoriale din zonă", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Odată pus lacătul pe ușa instituției, localnicii ar fi obligaţi să străbată zeci de kilometri până la Judecătoriile din Vișeu de Sus sau Sighetu Marmației.

"Cine face, face cea mai mare prostie că aici sunt oameni necăjiți, fără bani, care se dau în judecată."

"Să mergem până nu știu unde?! De unde atâția bani a da, și la autobus și în toate locurile?! Să nu o închidă!"

În această situaţie, 11 primării de pe Valea Izei au făcut front comun și au trimis mai multe adrese, de la Ministerul Justiţiei până la Preşedinţia României, pentru ca Judecătoria Dragomirești să nu fie închisă.

Grigore Sasîn, viceprimarul comunei Rozavlea, jud. Maramureș: "Ne-am întrunit toți, a fost redactată de primarul din Dragomirești, cu consensul nostru, a fost semnată și înaintată."

Irina Iusco, primarul comunei Șieu, jud. Maramureș: "Consider că uniți o să ne putem impune mai bine punctul de vedere."

Prefectura Maramureș este de partea oamenilor de pe Valea Izei.

"Dacă acest lucru se va întâmpla (închiderea judecătoriei Dragomireşti - n.n.), li se îngrădește un drept constituțional, liberul acces la justiție, în condițiile în care Valea Izei este una dintre cele mai sărace zone ale județului Maramureș", consideră Gavriș Ardelean, subprefectul județului Maramureș.

Pentru a se face și mai bine auziți la București, localnicii din Dragomirești, dar și din comunele învecinate, vor să organizeze miercuri la prânz un protest în fața Judecătoriei din oraș.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri