Medicii de familie au protestat în faţa Guvernului. Printre ei, şi doctori din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
proteste medici de familie

Aproape o mie de medici de familie şi pacienţi au protestat miercuri în faţa Guvernului. Ei cer mai puţină birocraţie în sistem. Mai exact, vor să poată elibera reţete, astfel încât bolnavii să nu mai meargă de la un medic la altul. La rândul lor pacienţii reclamă că sistemul informatic se blochează foarte des, astfel încât sunt nevoiţi să facă mai multe drumuri la cabinet.

Doctorii se plâng că nu pot avea grijă de pacienţi cum trebuie din cauza birocraţiei. Concret, medicii de familie spun că nu pot recomanda pacienţilor anumite medicamente pentru că nu îi lasă legea. Anumite tratamente pot fi recomdante doar de specialişti, care însă nu pot elibera şi reţete.

"Avem o foarte mare problemă: urmează să dăm faliment pentru că nu putem să susţinem finaciar actul medical din cauza subfinşării cronice. Dacă în Europa se alocă aproximativ 10% medicinei de familie, în România se alocă 4%. A doua problemă ar fi birocraţia cronică - suntem sufocaţi la cabinet de hârtii. Pe lângă că sunt medic, sunt şi patron - un lucru pe care nu l-am dorit, am dorit să fiu doar medic - trebuie să-mi îngrijesc cabinetul financiar-economic şi în relaţie cu Casa şi cu DSP-ul; sunt foarte multe lucruri pe capul meu, ca simplu medic. De multe ori, din păcate, rămâne pacientul la urmă pentru că trebuie să fac o raportare urgentă", spune Valentin Pantea, medic de familie din Bihor.

"Ne batem joc de pacienţii noştri. Îi punem pe drumuri că aşa vor guvernanţii. Nu putem prescrie medicamente banale pe care alţi colegi, din alte ţări, le prescriu", susţine alt specialist.

O altă problemă pe care o ridică medicii de familie este aceea a lipsei de personal. Sunt mulţi doctori în sistem în prag de pensionare, iar tinerii studenţi se feresc de această specialitate.

"Din 48 de medici rezidenţi, doar 8 au ales medicina de familie. Oricum, din cei opt, mai mult de jumătate vor să îşi schimbe specialitatea sau să plece din ţară", a precizat un medic de familie.

În semn de solidaritate, alături de medici au protestat în Piaţa Victoriei şi pacienţii lor.

În continuare, dacă Guvernul României dă nesocotinţă solicitărilor acestor medici, înseamnă că noi, pensionarii, ajungem mai bolnavi decât sistemul de sănătate."

Timp de o oră, reprezentanţii medicilor de familie i-au prezentat problemele cu care se confruntă premierului, Mihai Tudose. Concluzia: noi discuţii săptămâna viitoare.

"Până vineri vom primi un prim draft pentru contractul cadru 2018 - 2019. Vom studia acest draft şi vom avea o întâlnire cu domnul prim-ministru, la ora 10. În condiţiile în care nu se vor rezolva problemele legate de posibilitatea noastră de a îngriji pacienţii şi problemele finanţării, decizia medicilor de familie din Românie este: jos parafa", a anunţat dr. Rodica Narcisa Tănăsescu, preşedinte SNMF.

În România, sunt 11.000 de medici de familie care profesează în acest moment. Conform estimărilor Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, până în 2030 doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie, dacă nu se schimbă nimic în sistemul de sănătate.

Reporteri: Anca Deac, Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri