Metode anti-frig

Data publicării:
metode 20anti 20frig-38127

Pentru a nu ne îmbolnăvi, în locuinţe, temperatura trebuie să fie de minimum 19 grade Celsius. Dacă ieşim afară, în condiţii de ger medicii ne recomandă să îmbrăcăm mai multe rânduri de haine, una peste alta, pentru a menţine mai bine căldura. Foarte puţini ştiu că în zona capului se pierde 30% din căldura corporală. Aşadar nu ocoliţi căciulile. Degetele trebuie protejate cu mânuşi, care nu trebuie scoase nici macăr pentru câteva clipe. Nu vă sfiiţi să vă puneţi fularul peste gură şi nas pentru că specialiştii susţin că e foarte important să ne protejăm astfel căile respiratorii. De asemenea pe ger nu trebuie să fugim ci să mergem în ritm egal, fără efort crescut. "Temperaturile scăzute solicită organismul foarte mult, iar sistemul de reglare termică a organismului poate să nu facă faţă acestor solicitări." afirmaZoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

Organismul produce căldură pentru supravieţuire prin activităţi musculare voluntare cum ar fi mişcarea, sau involuntare, frisoane, tremurături. De asemenea creşte metabolismul prin reacţii celulare, hormoni tiroidieni şi adrenalină. În cazul persoanelor sănătoase organismul se adaptează uşor, însă sugarii, copiii, bolnavii cronici şi vârstnicii pot ajunge cu uşurinţă pe paturile spitalului dacă se expun gerului de afară. Aceştia din urmă trebuie să stea în casă, să îşi facă aprovizionarea cu alimente şi medicamente pentru o perioadă mai lungă de timp şi să aibă la îndemână un telefon pentru că "un apel de urgenţă e de cele mai multe ori vital în salvarea vieţii". De câteva zile echipajele medicale de urgenţă se confruntă cu solicitări specifice sezonului trece.

"Sunt cazuri cu hipotermie la pacienţii cazuri sociale, care nu au unde se adăposti şi sunt expuşi la frig, sunt pertsoane cu boli pulmonare cronice, cu bronhopneumopatii cronice obstructive care se acutizează în această perioadă şi persoane cardiace. " sustinedr. George Gălbineanu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bihor.

"În această perioadă se caută mai mult medicamentele pentru viroză, antipireticele, cele pentrutuse." spune Nicoleta Mureşan farmacist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita