Neautorizate, dar funcţionale. 40% dintre unităţile de învăţământ nu vor primi autorizaţie sanitară

Data publicării:
stire scoli autorizare

Cu doar o săptămână înainte de începerea școlii, din cele 894 de corpuri de clădire în care funcționeaza școli și grădinițe, doar 512 sunt autorizate. "Restul urmează să parcurgă o procedură prin care să obțină autorizație provizorie", precizează Daniel Negrean, inspector şcolar general al judeţului Bihor.

Adică aceeaşi soluţie de compromis care permite, an de an, şcolilor cu probleme să îşi deschidă porţile pe 15 septembrie. Doar că, autorizaţia sanitară provizorie ... nu există.

"Conform ordinului Ministrului Sănătății 1023, nu există autorizație sanitară provizorie de funcționare - numai un aviz în funcție de riscul la care sunt supuși copiii", spune Daniela Rahotă - directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

"Nu putem să lăsăm preșcolarii să nu aibă unde să meargă în prima zi de școală dacă, repet condițiile sunt asigurate! Este o situație de compromis, pentru că la un moment dat administrarea școlilor era la nivel de școală, apoi la inspectorat, iar, ulterior, a trecut spre consiliile locale", susţine inspectorul general de Bihor. 

Prefectura Bihor nu este însă de acord ca şcolile care nu începlinesc normele de igienă să poată funcţiona de luni. "Cele la care colegii vor constata că nu există nici o șansă să fie gata până luni, clar acolo nu se va deschide școala", spune prefectul Claudiu Pop. 

Prefectura va dispune un ultim control al unităților de învăţământ cu probleme în cursul zilei de joi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri