Noaptea Muzeelor | Mii de orădeni au vizitat Muzeul Ţării Crişurilor, dar şi Sinagoga Zion şi Turnul Primăriei

Data actualizării: Data publicării:
noaptea muzeelor2

Mii de oameni au iesit din case pentru a vizita muzeele și obiectivele turistice din Oradea, în cadrul evenimentului "Noaptea Muzeelor", program cultural european aflat la cea de-a 13-a ediție. De departe, cel mai căutat a fost Muzeul Țării Crișurilor care s-a mutat de câteva zile în casă nouă. Aici, orădenii au putut admira cinci expoziții din România, Ungaria și Republica Moldova.

Deschis în urmă cu câteva zile, noul sediu al complexului muzeal din Oradea a fost plin de curioși care au venit să admire spațiile reabilitate și modernizate. Aici a funcționat Garnizoana orașului, iar acum clădirea a fost atribuită Muzeului Țării Crișurilor. Deocamdată au fost amenajate doar câteva spații care găzduiesc cinci expoziții temporare.

"Nu mă miră că sunt atât de mulți orădeni. Sigur se adaugă la oferta expozițională și interesul, curiozitatea pentru ce înseamnă noul sediul al muzeului și pentru ce ofertă va cuprinde din punct de vedere al expozițiilor, al manifestărilor cultural- științifice", susţine Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

În încăperile deschise, vizitatorii au putut admira mai multe obiective din colecția etnografică a muzeului Dery din Debrețin, covoare din lână aduse din Republica Moldova, dar și picturi și sculpturi ale unor artiști orădeni. Deși oferta expozițională nu a fost bogată, vizitatorii au fost încântați să o descopere.

"Spațiile sunt foarte frumoase, exponatele frumoase."

"Chiar am rămas uimită! Vorbeam cu cineva care a lucrat aici și zicea că nu știe de ce durează așa de mult, că nu se deschide. Acum ne-am dat seama: am zis că seamănă cu o seară la Luvru."

"E foarte plăcut să vezi evoluția orașului, a oamenilor de aici și să o vezi într-o singură seară."

noaptea muzeelor4
noaptea muzeelor4

Până anul viitor, toate cele aproximativ 450 de mii de exponate aflate în patrimoniul complexului muzeal vor ajunge în noua clădire care are 15 mii de metri pătrați. Autoritățile au anunțat deja că muzeul va fi unul dintre cele mai importante obiective pe care vor miza ca să atragă și turiști străini.

"Țelul nostru este ca să atragem vizitatori din zona noastră, dar foarte mulți și din Ungaria și chiar aducând aceste expoziții din alte părți ale Europei; chiar turiștilor care vor ajunge în Oradea încercăm încă de la aeroport să le spunem de faptul că există acest muzeu", a declarat Sandor Pasztor, președintele CJ Bihor.

În Oradea, vizitatorii au putut intra gratuit și în celelalte muzee, dar și să admire obiective turistice precum Sinagoga Neologă Zion, Casa Darvas La Roche sau Turnul Primăriei.

”Noaptea muzeelor” este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg. Peste 140 de muzee şi alte instituţii din mai multe localităţi din România au organizat vizite gratuite în noaptea de 20 spre 21 mai.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri