O studentă la "Arte" în Oradea a fost premiată la Paris

Data actualizării: Data publicării:
Alice Condurache pictorita Paris

Picturile unei studente a Facultății de Arte din Oradea au ajuns în atenția întregii Europe. În cadrul unei expoziții la Paris, tânăra a obținut un premiu special care îi permite să fie singura reprezentantă a României care își va prezenta lucrările anul viitor, la Barcelona. Unul dintre cei care i-au admirat picturile expuse în capitala Franţei a fost atât de încântat încât a hotărât să cumpere un tablou.

Originară din Botoşani, Alice Condurache a ştiut încă de pe băncile şcolii gimnaziale ce drum vrea să urmeze. Pasionată de pictură, s-a transferat fără să-şi anunţe părinţii la Liceul de Arte "Ştefan Luchian" din oraşul natal.

"Am dat probele, am intrat, numai am venit cu actele acasă şi am spus, mama, trebuie să semnezi, că m-am mutat la Liceul de Artă", povesteşte tânăra artistă.

Hotărâtă să înveţe de la cei mai buni, Alice s-a înscris în clasa celui mai exigent profesor care avea să-i devină mentor în anii următori. "Toţi au fugit de el, dar eu, cum am intrat, vreau la domnul Stanciu. S-a ocupat foarte bine de noi, ne chema în fiecare zi la lucru, în fiecare vară, ne-a pus la dispoziţie tot ce am avut nevoie, materiale."

Datorită muncii şi a talentului, lucrările tinerei artiste au fost expuse mai întâi, la evenimente locale, după care au obţinut premii la concursuri naţionale. Cea mai importantă expoziţie la care a participat a avut loc recent, la Paris. Trei dintre tablourile pe care le-a expus în capitala Franţei au fost selectate din peste 1.600 de picturi ale unor artişti din toată Europa.

"Când am auzit că am fost acceptată, parcă nu mi-a venit să cred. Am fost până la urmă cea mai tânără expozantă şi din România, a fost un lucru incredibil pentru mine", povesteşte Alice Condurache.

IMG_0062
IMG_0062

imagini arhiva personală

Lucrările lui Alice au câştigat şi premiul special care îi va permite să-şi vadă picturile într-o altă expoziţie, în primăvara anului viitor, la Barcelona.

"A început să citească premiile, iar la sfârşit la lăsat pe ăsta cu Barcelona şi când l-a citit, premiul special, tare multe nu am înţeles că eu vorbesc engleza, nu franceza, dar mi-am auzit numele", spune Alice.

Studentă acum în anul II la Facultatea de Arte din Oradea, Alice încearcă să-şi facă timp şi pentru cursuri, dar şi pentru pictură. Zilele acestea lucrează la Casa Sofian, un tablou ce reprezintă acoperişul clădirii art-nouveau cu acelaşi nume. L-a început acum trei ani, iar după o lungă pauză a reînceput să-i dea culoare.

"Dacă lucrez mai mult la o lucrare şi văd că nu iese atunci o întorc cu spatele, o las o lună, două şi apoi când o întorc înapoi, atunci văd toate greşelile şi o pot lua cu mintea liniştită de la capăt."

Reuşitele tinerei îl fac mândru pe cel care i-a fost profesor în liceu, Gheorghe Stanciu: "Mă bucur de succesul ei şi mă onorează pentru că este şi un succes al liceului."

În viitor, tânăra artistă îşi doreşte să se înscrie la Şcoala Naţională Superioară de Arte Frumoase Paris şi să-şi deschidă o casă de design.

Reporter: Anca Deac / Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri