Oradea, cu motoarele turate | Cum pot ajunge localnicii să aibă venituri la fel ca în Cehia

Data publicării:
oradea fonduri europene

Dacă Oradea îşi menţine ritmul actual de creştere, în 10 ani localnicii vor avea câștiguri medii comparative cu cele din Cehia. O spune primarul Ilie Bolojan, care se bazează pe creșterea constantă a veniturilor încasate din impozitele pe salarii și pe investițiile făcute de zecile de companii în parcurile industriale ale municipiului.

Veniturile încasate din impozitele pe salarii în ultimii şapte ani au crescut semnificativ în Oradea: de la 110 milioane de lei în 2011 la 175 de milioane în 2017. Numai în ultimul an s-a înregistrat o creştere de 10%, peste aşteptările edililor.

"Dacă oraşul are acest ritm de dezvoltare în următorii zece ani de zile, aşa cum cred că am mai spus, am ajunge la un nivel de câştiguri mediu faţă de cel din Uniunea Europeană. Ne-am apropia de veniturile din Cehia", consideră Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Un rol important în aceastã creştere o au cele 80 de companii din parcurile industriale ale oraşului, care au oferit peste cincii mii de locuri de muncã. În plus, primãria vrea sã dezvolte alte douã parcuri industriale pe o suprafaţã totalã de 90 de hectare.

"Aceste companii sunt foarte importante nu numai prin prisma noilor locuri de muncă generate, a salariilor plătite cetăţenilor Municipiului Oradea, dar şi prin impactul avut în economia locală: numărul mare de furnizori care lucrează pentru aceste companii", susţine Delia Ungur, managerul ADL Oradea.

"Terenul pe care se află fosta centrală CET II are o suprafaţă de 50 de hectare. După ce acesta va fi demolat, primăria vrea să construiască aici un nou parc industrial", a relatat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

"Nu putem dezvolta alte parcuri până nu avem terenurile. Aşteptăm demolarea CET-ului II, de pe Strada Ogorului. Facem demersuri pe lângă Ministerul Justiţiei să preluăm terenul fostei Gospodării Agro-Zootehnice, care este la ieşirea înspre Sântandrei", spune primarul Oradei.

Mai bine de un sfert din cei care lucreazã în Oradea vin din comunele situate în zona metropolitanã. Ca ei sã le facã mai simplã deplasarea spre oraş, autoritãţile municipiului vor sã investeascã peste 35 de milioane de euro în refacerea şoselelor spre Oradea. Cele mai multe fonduri vin de la Uniunea Europeanã.

"Am preluat drumul judeţean dintre Oradea şi Sântandrei, l-am lărgit la patru benzi ca să evităm ambuteiajele dimineaţa la trecerea peste calea ferată şi lucrăm la soluţia de legătură dintre Sântandrei şi Oradea cu un drum nou, cu zona Cazaban", a explicat Ilie Bolojan.

"Din cursul anului 2016 până în prezent am reuşit să asfaltăm aproximativ douăzeci de străzi. Cele 53 de străzi din oraşul vechi totalizează aproximativ 16,5 kilometri, în timp ce cele 27 de pe dealuri totalizează aproximativ 38 de kilometri", a precizat Florin Birta, viceprimar al Oradei.

Conducerea oraşului dezvoltã proiecte şi în domeniul turismului, dar şi pentru creşterea nivelului de trai al orãdenilor. În acest sens, edilii se bazeazã în continuare pe fonduri europene.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri