ORADEA. Soluție propusă de autorităţile locale pentru blocajele în reabilitarea clădirilor

Data actualizării: Data publicării:
solutii reabilitare

Primăria Oradea vine cu o soluţie prin care locatarii din clădirile istorice pot să refacă faţadele imobilelor, chiar dacă unii dintre vecini refuză să contribuie financiar. Edilii vor plăti în locul celor care se opun lucrărilor de reabilitare, dar îi vor obliga pe aceștia să plătească un impozit de cinci ori mai mare decât ceilalți locatari. Sancțiunea supraimpozitării va fi aplicată până când proprietarul își va achita cota parte din valoarea lucrărilor sau până când clădirea este reabilitată.

În prezent, Codul Fiscal prevede că locatarii unei clădiri neîngrijite din centrele istorice pot fi obligaţi să plătească un impozit de cinci ori mai mare dacă nu-și reabilitează imobilul. Potrivit legii, erau sancționați toți coproprietarii, chiar dacă unii dintre ei voiau să înceapă lucrările de reabilitare.

"Aceşti proprietari, de fapt noi i-am numit un fel de coproprietari captivi, pentru că ei nu avea altă şansă decât să fie supraimpozitaţi şi să scape de supraimpozitare doar în alternativa că îşi convingeau vecinii sau îi dădeau în judecată după ce reabilitau imobilul ca să-ţi recupereze suma", explică Adriana Lipoveanu, arhitectul şef al Oradei.

Este o situație incorectă, spun autoritățile orădene, care au căutat soluții pentru a veni în ajutorul celor care vor să-și achite cota parte din valoarea lucrărilor.

"Realizarea lucrărilor nu pot să o facă singuri, pentru că dacă deţin o parte minoritară din coproprietate nu potfinanţa întreaga lucrare", susţine arhitectul şef al Oradei.

Ca soluție, edilii au propus ca locatarii care vor reabilitarea fațadelor clădirii și au banii necesari, să îi achite Primăriei sub forma unei taxe speciale pentru reabilitarea imobilelor.

"Este un venit la bugetul local consemnat pe baza unei declaraţii fiscale; (...) apoi autoritatea locală, pe baza mandatului dat de proprietar, utilizează această sumă", explică Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea.

Locatarii care procedează în acest fel scapă astfel şi de supraimpozitarea de 500%. Sancțiunea se va aplica, însă, celor care refuză să contribuie plata lucrărilor. Aceștia vor scăpa de taxa mărită doar când își vor plăti cota parte ori în momentul în care clădirea e reabilitată.

Propunerea autorităților urmează să fie pusă în dezbatere publică și este privită diferit de orădeni. Unii o critică:

"Nu aşa ar trebui obligat părerea mea, altă soluţie ar trebui găsită."

"Eu consider că municipalitatea ar trebui să vină cumva mult mai mult în ajutorul celor care vor să-ţi reabiliteze clădirile, dar poate nu-şi permit."

Alții consideră că prin refacerea imobilelor neîngrijite, Oradea "va deveni un oraş mai vizitat şi mai frecventabil."

Până acum în Oradea au fost supraimpozitate 236 de clădiri în carte locuiesc 1020 de persoane. Doar în primul semestru a lui 2017 numărul autorizaţiilor pentru reabilitare s-a dublat faţă de 2016, când au intrat în reconstrucţie 53 de imobile.

Autoritățile apreciază că, până la finele lui 2018, în Oradea ar putea fi refăcute faţadele a aproape 100 de clădiri emblematice.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri