Sari la conținut

Palatul de Justiţie, redeschis după reabilitare. Lucrările de restaurare şi extindere au costat peste 45 de milioane de lei

Panglica inaugurală a Palatului de Justiţie a fost tăiată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Mircea Aron. Acestuia i s-au adăugat preşedintele Curţii de Apel Oradea, judecătorul Andrei Claudiu Rus şi un reprezentant al Băncii Mondiale. Ministrul Justiţiei nu a mai ajuns la eveniment, dar şi-a trimis un consilier.
În clădirea restaurată îşi vor desfăşura activitatea Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.

"Acest tip de palat este, cu siguranţă, o zonă în care actul de justiţie se poate consuma în cele mai bune condiţii. Eu am spus întotdeauna că justiţia face parte din civilizaţie", a declarat Mircea Aron, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

În urma lucrărilor care au durat patru ani, suprafaţa utilă a clădirii a crescut la aproape 12.000 de metri pătraţi. Prin recompartimentare toţi cei 600 de angajaţi ai celor trei instanţe vor avea birouri spaţioase, în care stau cel mult câte doi. În zilele următoare, instanţele se vor muta în noile spaţii.

"Activitatea de judecată este suspendată pentru două săptămâni, cu excepţia cauzelor urgente care vor continua să fie judecate în sediile vechi ale instanţelor. Începând cu 4 aprilie cred că se va intra în sală", a spus Andrei Claudiu Rus, preşedintele Curţii de Apel Oradea.

"Curtea de Apel Oradea, ca instanţă separată, este cea mai bine situată curte la nivelul tuturor curţilor de apel din România. Pentru că pe toţi indicatorii, operativitate, pe hotărâri redactate în termen, durata medie de soluţionare, ponderea dosarelor soluţionate şi stoc, stă cel mai bine", a explicat judecătorul Horaţiu Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Palatul de Justiţie a fost dotat şi cu detectoare de mişcare, camere video, sistem de climatizare, iar in sălile de judecată s-au montat sisteme audio de înregistrare.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi/ Foto: Sandor Nyulas