Pază armată pentru mutarea pieselor de patrimoniu de la Muzeul Ţării Crişurilor

Data publicării:
mutare muzeu

Mutare în condiţii stricte, sub pază armată. Obiectele de patrimoniu ale Muzeului Ţării Crişurilor sunt transferate în aceste zile din Palatul Baroc în noul sediu cu ajutorul unor maşini speciale. Convoiul traversează oraşul în viteză, sub supravegherea luptătorilor de la Jandarmerie. Aproape jumătate de milion de piese trebuie mutate până la jumătatea lunii iunie.

De mai bine de o lună, o echipă de specialiști din București se ocupă de mutarea pieselor din Palatul Baroc în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, aflat la trei kilometri distanță. Regulile sunt foarte stricte și sunt aplicate încă de la împachetarea obiectelor de patrimoniu.

"Fiecare piesă este scoasă din depozit individual şi împachetată separat sub supravegherea angajaţilor muzeului. Se folosesc materiale neutre din punct de vedere chimic. Fiecare cutie este numerotată şi etichetată separat", explică specialiştii.

Cutiile sunt transportate cu mare atenție, sub supravegherea jandarmilor, la parterul Palatului Baroc. Sunt introduse apoi, pe rând, în uriașe lăzi din lemn.

"Echipa noastră este formată din 21 de persoane, fiecare dintre ei au ori experinţă îndelungată de lucru în interiorul muzeelor sau pe partea de transport de patrimoniu", spune Tudor Chiriac, reprezentantul firmei de transport.

După ce toate lăzile sunt încărcate în dubițe, şoferii sunt instruiți cum să se deplaseze până la noul sediu al muzeului: "Pe traseu nu oprim, nu ne abatem de la drum, nu luăm pe nimeni în maşină, să nu se intercaleze alte maşini cu noi, în rest suntem atenţi ţinem legătura prin staţie."

"Maşinile care transportă obiectele de patrimoniu sunt dotate cu disteme de climatizare dar şi cu suspensii pneumatice astfel încât, în cazul unor şocuri sau contacte, obiectele să nu fie deteriorate", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

O dată ajunse la noul sediu, lăzile sunt luate din vehicule şi ţinute în condiţii speciale până când galeriile muzeului vor deveni funcţionale. Mutarea pieselor va mai dura cel puţin încă o lună.

"Avem în vedere peste 400.000 de piese care trebuie să îşi găsească locul în depozitele noului sediu", susţine Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

1,3 milioane de lei vor fi plătiți firmei din București pentru mutarea tuturor obiectelor.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri