Picturile refãcute din Pasajul Vulturul Negru, murdãrite de necunoscuţi

Data actualizării: Data publicării:
vandali pasaj

Proiect european, afectat de metehne româneşti! Nici bine nu s-a uscat vopseaua pe pereţii pasajului Vulturul Negru că aceștia trebuie refăcuți. Persoane iresponsabile au murdărit zugrăveala şi chiar detaliile pictate din pasajul aflat încă în lucru. Niciunul dintre autorii distrugerilor nu a fost identificat. Deocamdată.

Pasajul Vulturul Negru este un şantier în care au fost deja investite peste 20 de milioane de lei. În prima etapă a lucrărilor, derulată între 2012 și 2016, au fost refăcute reţelele şi pavimentul.   

Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea: "Prin intermediul unui proiect finaţat din POR în valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei s-au realizat lucrări de reabilitare a reţelelor din zona pasajului şi în acelaşi timp a zonei de pavaj din pasaj."

În 2014 au fost refăcute faţada clădirii şi acoperişul acesteia. Acum se lucrează la arcadele metalice de la acoperișul de sticlă şi la picturile murale. Acestea din urmă sunt refăcute după fotografii de arhivă.

Tunde Benyovszki, directorul executiv adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar Oradea: "Valoarea acestor prime lucrări este de 4 milioane 528 de mii de lei inclusiv TVA din care aproximativ 50% reprezintă lucrările de la pictura murală."

Deși finalizate în proporție de 80%, lucrările de refacere ale picturilor din pasajul Vulturul Negru suferă din cauza vandalilor.

Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea: "Nici bine nu a fost ridicată schela că zugrăveala proaspătă a fost stropită, murdărită cu noroi sau, după caz, mânjită cu resturi alimentare."

"E cam dezgustător, unii parcă nu ştiu să aibă grijă de nimic."

"Ține de fiecare în parte de bunul simţ şi de respectul faţă de lucrul celorlaţi. Sigur nu mai atrage turişti."

"Asta este nivelul nostru de cultură, ce să facem. Va trebui să treacă un timp până să ne obişnuim", spun trecătorii.

"Ne doare enorm de mult că aceste reabilitări făcute cu eforturi mari nu sunt îngrijite aşa cum ar trebui. Noi, la finalizarea în 2007 aprilie încercăm să le remediem şi să zugrăvim acele locuri care sunt actualmente murdărite", a anunţat Tunde Benyovszki.

Până acum, niciunul dintre cei care au distrus munca restauratorilor nu a fost prins. Autoritățile nu au stabilit încă valoarea lucrărilor de remediere.

 

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri