Proiect pentru stăpânirea apelor. Două centre de intervenţie vor fi amenajate în Oradea şi Marghita

Data publicării:
lac

Cele două centre de intervenţie sunt aproape finalizate şi vor funcţiona în Oradea şi Marghita. Prin proiectul derulat de Administraţia Naţională Apele Române vor fi monitorizate 24 de ore din 24 toate barajele din Bihor şi vor fi dotate cu sirene.

"Vor fi protejaţi de efectele fenomenelor hidrologice extreme, cum ar fi inundaţiile, poluările, seceta. Riscul de producere a acestor fenomene va fi diminuat cu 7%", a precizat Cătălina Brăgaru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române".

Până acum, în cadrul proiectului au fost cumpărate pontoane cu motor, sisteme de iluminat pe timp de noapte, laboratoare mobile şi o maşină de umplut saci.

"Prin achiziţionarea acestui echipament tehnic, efortul fizic este diminuat, urmând doar să asigurăm asistenţă tehnică şi să monitorizăm cursurile de apă atât în ceea ce priveşte intervenţii la inundaţii, respectiv intervenţii la poluări accidentale", susţine Dorel Dume, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Chiar dacă Bihorul a fost ferit de inundaţii, prefectul Claudiu Pop spune că noile dotări sunt necesare: "Înseamnă punerea în practică a experienţei pe care Direcţia de Ape o are de-a lungul anilor şi pe care şi-a valorificat-o şi înseamnă achiziţionarea unor echipamente cred au o valoare uriaşă în viaţa de zi cu zi."

Proiectul are o valoare de 63 de milioane de euro şi prevede lucrări de infrastructură, echipamente şi dotări în toate cele 11 bazine hidrografice.

Reporter: Anca Deac
Operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri