Repartitoarele: afacere bună sau păguboasă?

Data publicării:
repartitoare 161013

Gina Agafiţei este o pensionară de 56 de ani din Oradea. Pentru a plăti mai puţin căldura în urmă cu opt ani şi-a montat repartitoare. "A venit o cunoştinţă, că știe pe cineva cu repartitoare. Nimeni nu ştia, că era la început, dacă sunt bune, nu erau mai multe firme să poţi alege. Toată lumea zicea că o să plătim mai puţin şi le-am luat."

Anul trecut însă nu a ştiut cum să scape mai repede de ele. "Plăteam mai mult decât plătea fiica mea care stă în acelaşi bloc cu mine, doar că pe scara lor nu sunt repartitoare şi ea avea căldura non-stop şi plătea mai puţin decât mine care făceam economie. Le mai închideam, le dădeam pe poziţie mai mică", spune Gina Agafiţei.

Cazul ei nu este singular, iar motivul invocat de orădeni este acelaşi.

"Repartitoarele sunt nişte instrumente care aduc numai deservicii, inclusiv construcţiei, pentru că mulţi oameni pentru a face economie îşi opresc căldura şi aşa se face condens şi apare mucegaiul", crede un locatar.

Ioan Vasile Creţiu. directorul unei firme de montare şi citire a repartitoarelor, este de părere că sistemul de repartitoare permite "să ne încălzim în funcţie de posibilităţile pe care le avem de a plăti acest cost al încălzirii care creşte pratic de la o zi la alta. Este viabil, permite realizarea de economii, doar că trebuie să înţelegem că a plăti mai puţin înseamnă a consuma mai puţin, iar a consuma mai puţin înseamnă scăderea confortului termic.

Pentru a instala repartitoare, 80% dintre locuitorii de pe scara sau din blocul respectiv trebuie să îşi dea acordul. În Oradea, aproximativ 5% dintre cei care aveau repartitoare au renuţat la ele. 

reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri