Sălbăticia din Carpați, subiect de documentar

Data actualizării: Data publicării:
salbaticia carpati

Specii rare sau pe cale de dispariție cum ar fi cocoșul de munte, șoimul călător sau scorpionul carpatin fac subiectului unui documentar inedit realizat de Organizația WWF România. Pentru cele 35 de minute ale producției "Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni", regizorul Cristian Ilea a muncit doi ani. Au fost înregistrate sute de ore de imagini, iar bugetul peliculei a fost de 9 mii de franci elveţieni.

Pe 300.000 de hectare, în sud-vestul României, se află una din cele mai mari bogății ale Carpaților şi, tototdată, cea mai vastă zonă de sălbăticie din Europa. Despre aceste locuri este vorba în documentarul regizat de Cristian Ilea.

"Am vrut să suprindem și partea asta mai spectaculoasă și să arătăm niște specii care sunt periclitate sau sunt în pericol. Păsări unice în lume pe care noi le avem în România și în zona Carpaților de Sud-Vest, cum este șoimul călător", spune Cătălin Gavrilă, specialist comunicare WWF România.

Documentarul prezinta în habitatul lor natural vipera cu corn, scorpionul carpatin - de altfel singura specie de scorpion din România, și cocoșul de munte din Munții Țarcu.

"Cocoșul de munte pe care din ce în ce mai rar îl vedem, din diverse motive, în special vânătoarea necontrolată și braconajul", spune Cătălin Gavrilă.

Filmarile au durat în total un an, timp în care cei 6 cameramani au filmat sute de ore cu ajutorul unor camere video profesionale. Înca aproape un an a durat postproducţia.

"Lângă scorpion sau lângă vipera cu corn s-a stat la 2 metri sau sub un metru, pe când ursul brun sau cocoșul de munte a fost filmat undeva de la 100 de metri", explică Cristian Ilea, regizorul documentarului.

Documentarul realizat de World Wild Fund Romania în cadrul proiectului „Sălbăticia din Carpați, bogație pentru oameni" a avut un buget de 9000 de franci elvețieni. Filmul va fi disponibil, din luna decembrie, pe site-ul WWF România.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri