Scăderea TVA la pâine lasă preţul nemodificat

Data publicării:
paine 180913

Controalele arată că în acte prelucrătorii operează cu taxa pe valoare adăugată modificată. Este însă doar jumătate din efectul scontat de măsura impusă de guvern.

"Avem situaţii în care agenţii au redus TVA la 9%, preţul pe raft, însă, este acelaşi. Asta înseamnă că încasările la buget scad, iar profitul lor creşte", spune Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor.

Am făcut şi noi o verificare cu camera ascunsă, să vedem dacă preţul pâinii a scăzut odată cu TVA. La un chiosc de pâine dintr-o piaţă din Oradea, vânzătoarea ne anunţă că pâinea se vinde cu preţ nemodificat deşi taxa pe valoare adăugată a fost diminută.

Poliţiştii antifraudă verifică modul în care firmele respectă reducerea de TVA. "În cadrul acţiunii sunt efectuate controale, de la producători până la cei care vând produsul finit către populaţie", confirmă inspectorul principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

"În luna ianuarie, dacă rezultatul nu va fi pe măsura aşteptărilor, se va reveni la TVA de 24% şi sigur toţi producătorii nu vor face decât să adauge â acea diferenţă. Ceea ce va duce la o creştere semnificativă a preţului pâinii", avertizează directorul Direcției Agricole Bihor.

Autoritățile îndeamnă cumpărătorii să sesizeze Direcţia Agricolă sau Prefectura daca observă că agenţii economici nu operează scăderi de preţ la pâine.


reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş>

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri