Şcoală grea, la propriu. Medicii atenţionează că ghiozdanele grele pot afecta sănătatea elevilor

Data publicării:
ghiozdane 170913

Maculator, caiete de română şi de matematică, penarul , carioci, creioane stilou şi ascuţitoare, creioane grafice -sunt doar o parte din rechizitele şi materialele auxiliare pe care copiii din ciclul primar sunt nevoiţi să le care zilnic. Ghiozdanele lor devin astfel nişte poveri prea grele pentru cei mai fragili dintre ei.

"Greutatea unui ghiozdan pentru un elev din ciclul primar ar trebui să fie cuprinsă între 2 şi 4 kilograme, altfel vor aparea vicii de postură în ţinuta elevului", spune Carmen Pop, asistentă medicală la Şcoala Oltea Doamna Oradea. "Apar lordoza, scolioza, cifoza. Lordoza este de fapt devierea coloanei în plan frontal, iar cifoza devierea coloanei în plan sagital."

Am făcut un test pentru a vedea cât cântăresc rechizitele celor mai mici. Rezultatul : greutatea este de cele mai multe ori mult peste cea recomandată de medici. Nu e de mirare că şcoala este grea la propriu pentru mii de copii.

"Îl simt că mă trage puţin în spate", confirmă Cezara Todea, elevă. "Aş sfătui părinţii să nu cumpere ghiozdane din acelea foarte grele care goale cântăresc anumite kilograme, plus penarul este foarte greu", spune Felicia Cheregi, învăţătoare.

Părinții recunosc și ei că cei mai mici au de dus în spate greutăți foarte mari. "Sunt când au 12 kilograme! Aici nu sunt de vină învăţătorii şi profesorii, ci programa foarte stufoasă, care nu e în corelaţie cu ce au nevoie copii."

În unele şcoli, conducerea a decis ca elevii să păstreze în clasă o parte din materialul didactic. "Am început şi la clasele mai mari să confecţionăm dulapuri pentru fiecare elev, ca o parte din materialele auxiliare să rămână la şcoală, inclusiv materialele sportive", spune Florian Hava, directorul Şcolii Dacia din Oradea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri