Sfaturile psihologilor pentru acomodarea copiilor cu grădinița

Data publicării:
acomodare

Mulţi dintre copii și-au petrecut perioada dinaintea grădiniței doar cu familia. Când ajung în noua colectivitate există riscul ca în primele zile sau săptămâni copiii să nu se adapteze şi să plângă încontinuu. "Cred că a durat 2 - 3 săptămâni. O lăsam plângând, o ridicam toată plânsă", își amintește o mămică.

Educatoarele spun că "din 30 de copii, sigur plâng 28, dar pe parcurs, ei se liniștesc."

Ca să prevină această situație, psihologii îi sfătuiesc pe părinții să îi obișnuiască pe copii cu vizite la prieteni, de unde să lipsească o scurtă durată de timp. "Părintele poate să crească acest interval până când copilul înțelege că ori de câte ori părintele pleacă, el va veni în timpul pe care îl spune că va veni", explică psihologul Anca Tamba. 

La grădiniţă copilul trebuie să coopereze, să respecte un program, să se joace cu alți copii și să asculte de educatoare. Specialiștii le transmit părinților să îi recompenseze pe cei mici dacă se adaptează în noua comunitate.

Psihologul le recomandă educatoarelor să întocmească un orar cu imagini ale activităților de peste zi, ca fiecare copil să înțeleagă ce are de făcut. Dacă aceste sfaturi sunt urmate, specialiştii dau asigurări că acomodarea celor mici cu grădiniţa se va face repede şi fără probleme.

reporter: Cristina Nistor
operator: Gabor Szilagy

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri