Sindicaliștii Sanitas, în drum spre București

Data actualizării: Data publicării:
sanitas MM

Peste 60 de sindicaliști Sanitas din Maramureș au pornit în această dimineață spre Bucuresti pentru a lua parte la mitingul de joi. Oamenii sunt nemultumiți de modificările salariale care vor intra în vigoare de la anul. Printre zecile de sindicaliști care au luat drumul Capitalei s-au aflat și persoane abia ieșite din tura de noapte. 40 de membri ai Sanitas Bihor au pornit şi ei miercuri seară spre Bucureşti.

Mihaela Suciu este asistentă medicală la Spitalul Județean din Baia Mare de 20 de ani. După o noapte grea petrecută printre pacienți, în această dimineață a plecat direct spre București.

„Am ieșit de pe tura de noapte, de duminică sunt pe noapte. Lucrez pe secția de Chirurgie, unde azi-noapte au fost 6 intervenții chirurgicale. Sperăm că ne vor auzi cei de sus și vor înțelege importanța acestui sistem medical de care depinde sănătătea întregii populații.”

În total, peste 60 de sindicaliști din Maramureș vor parcurge, cu autocarul, cei aproape 600 de kilometri până in Capitală pentru a se face auziți.

„Plecare aspre București pentru a ne manifesta "bucuria", cu ghilimelele de rigoare, pentru tot ce aduce Legea 153. Este greu pentru noi, dar mergem cu speranța că lucrurile se vor îndrepta, iar cei care au posibilitatea să schimbe ceva la această lege o vor face”, a declarat Cristina Turda, președintele Sanitas Baia Mare

Nemulțumirile protestatarilor vizează tăierile de sporuri acordate în prezent, dar și modificările salariale survenite odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

„Ne-au promis o creștere salarială cu 25%, dar de fapt, real, este o creștere numai de 3,8%. Legea 153 a abrogat legea tichetelor de masă înlocuind-o cu norma de hrană care va intra în vigoare numai cu data de 1 decembrie 2018”, a specificat Janos Szekely, lider sindical la Spitalul Judeţean din Baia Mare.

„Din regina legii unitare - prin care se spunea că cei din Sănătate și-au dublat salariile; eu vă spun că, da, e adevărat, cresc salariile de bază în grilă, dar ne taie toate sporurile, rămânând la 30% - nu suntem Regina salariului unitar, ci suntem Cenușăreasa din nou”, consideră Ionică Pop, vicepreședintele Sanitas Maramureș.

Aproape 40 de sindicaliști Sanitas din Bihor au pornit şi ei miercuri seară către București. Aceştia sunt nemulţumiţi de „regulamentul de sporuri, eliminarea tichetelor de masă, neintegrarea colegilor noștri în asistență socială și multe alte omisiuni”, după cum a declarat Gabriela Joița, asistent medical. „Nerespectarea legii cadru a salarizării unitareși faptul că niciodată guvernanții nu ne-au luat în considerare în ultima perioadă”, a adăugat aceasta.

„Ne ducem în celălalt capăt de țară să le arătăm că totuși nu ne pot prosti pe toți, nu credem ce ne spun și vrem să ne soluționeze problemele. Vrem contract colectiv. Nu vrem să ne prostească cu măririle de salariu”, susţine Ligia Gligor, asistent medical

În opinia Adrianei Vladu, președinta Sanitas Bihor, „cel mai important este faptul că nu suntem ascultați și că nu ne bagă nimeni în seamă și se mimează doar negocieri, nu se discută de fapt cu noi, nu se ascultă ce vorbim și avem foarte multe probleme. Nu avem regulament de sporuri, nu avem contract colectiv de muncă.”

O altă temere a protestatarilor este că în câțiva ani s-ar putea să dispară noțiunea de sindicat din România.

„Printre altele, se discută legea 62, legea dialogului social și legea sindicatelor. În momentul de față este negociată și discutată. Ne temem că această lege, dacă se modifică, în doi-trei ani de zile nu va mai exista sindicat în România sub nicio formă, deci niciun fel de sindicat”, spune Adriana Vladu.

Dacă mitingul organizat joi în Capitală nu va avea efectul scontat, sindicaliștii Sanitas sunt decisi să continue acțiunile de protest.

Reporteri: Izabela Jurasko, Bianca Firezar
Operatori: Kristian Kosa, Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri